Briga za hranu je briga za zdravlje
    Kategorija: Zdrava prehrana
        
    Osobitosti i pravila
Dijetoterapija dijabetesa
Namirnice koje se preporučuju oboljelima od šećerne bolesti, preporučuju se i zdravim osobama s obzirom na energetsku i prehrambenu vrijednost te način pripremanja. Pridržavajući se pravilne i uravnotežene prehrane, može se utjecati na poželjnu razinu glukoze u krvi i time primjereno kontrolirati šećernu bolest.
Svaka dijeta ima svoje osobitosti, no s obzirom na izbor namirnica, pripremu i broj obroka, postoje i neka općenita pravila.
U dijetalnoj prehrani najčešće NIJE PREPORUČLJIVO uzimati...
- masna, jako začinjena, konzervirana i salamurena jela
 - trajne salame, kobasice i paštete
 - sva dimljena i sušena mesa
 - masnu svinjetinu, tovljene patke i guske
 - sve umake od pečenja, zaprške, majonezu i jaja u većoj količini
 - sve masne, oštre i zrele sireve
 - kolače s kremom, orasima, lješnjacima i čokoladom
 
U dijetalnoj prehrani PREPORUČUJE SE uzimati...
- više obroka u malim, svježe
pripravljenim količinama - lagane biljne čajeve i mlijeko bez masnoće
 - obrano mlijeko ili jogurt, svježi sir kravlji
 - juhe od povrća i sluzave juhe od žitarica
 - nemasnu junetinu, janjetinu, teletinu, ribu
 - kuhani krumpir, rižu, tjesteninu
 - maslinovo ulje
 - povrće koje ne nadima (špinat, mrkva, cikla, tikvica, koraba)
 - voće oguljeno ili kao kompot
 - sokovi i kašice od svježeg voća ili povrća
 
                    Izvor: 
                    	vasezdravlje.com
                    
        
        
    
Najnovije
Najčitanije
- 
                Recept dana
                        
                        Klasično kelj varivo: Jednostavan recept za...
1:30h12345 - 
                Recept tjedna
                        
                        Smoothie od borovnica i đumbira: Snažan...
10 min12345 - 
                Recept mjeseca
                        
                        Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 
