Spriječite nastanak bubrežnih kamenaca!

Spriječite nastanak bubrežnih kamenaca!

Spriječite nastanak bubrežnih kamenaca!
 • Objavljeno: Četvrtak, 29.08.2013.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Ako imate problema s bubrežnim kamencima, vaš liječnik ili nutricionist će vam vjerojatno pomoći u kreiranju prehrambenog plana čiji je zadatak spriječiti daljnje stvaranje bubrežnih kamenaca.

Najčešće vrste bubrežnih kamenaca su kalcijski i oksalatni. Svaki tip zahtijeva drugačiji prehrambeni plan. Postoje namirnice koje smijete jesti, ali i one čije konzumiranje trebate svesti na minimum kako biste spriječili daljnje stvaranje bubrežnih kamenaca.

Što trebamo znati?

Ako ste već patili od bubrežnih kamenaca, vrlo je velika vjerojatnost da će se ponovno pojaviti. Pridržavajući se prehrambenih navika koje vam stručnjaci preporuče tu vjerojatnost može svesti na minimum.

Pijte puno vode. Najčešći uzrok nastanka bubrežnih kamenaca je nedovoljan unos tekućine, naročito vode.

Bubrežni kamenci su načinjeni od soli i ostalih minerala u urinu koji se nakon nekog vremena spoje. Kamenci se mogu formirati u bubregu, uretri ili mjehuru. Najčešće ne predstavljaju problem dok god ostanu u bubregu, ali mogu uzrokovati iznenadnu jaku bol dok putuju iz bubrega u mjehur. Također mogu otežati protok urina i uzrokovati krvarenje.

Bubrežni kamenci koji ostaju u bubregu najčešće ne uzrokuju bol. Bol se javlja tek onda kada putuju od bubrega do mjehura.

Formiraju se kada je ravnoteža vode i minerala, i drugih sastojaka urina, narušena. Manjak unosa vode može uzrokovati spajanje minerala i formiranje kamenca.

Kako spriječiti nastanak bubrežnih kamenaca?

Najvažnije je da pijete puno tekućine, naročito vode. Dnevno biste trebali popiti 8 do 10 čaša vode. Ako nemate naviku piti toliko vode, polako i postupno povećavajte dnevni unos vode. Primjerice, svaki dan popijte 1 čašu više.

Postupno povećanje unosa vode će vašem tijelu dati vremena da se privikne na povećan unos vode. Adekvatan unos vode možete prepoznati ako je urin bistar i svijetlo žute boje. Ako je taman i ima intenzivan miris, to je jasan signal da ne unosite dovoljno vode.

Ako patite od bubrežnih kamenaca, svakako trebate:

 • Unositi manje soli, smanjiti unos procesuirane hrane kao što su gotovi i polugotovi mesni proizvodi.
 • Razgovarati s liječnikom ili nutricionistom o preporučenom unosu kalcija. Bilo bi najbolje kada biste kalcij unosili isključivo putem prehrane. Mlijeko, sir i jogurt su odlični izvori kalcija.
 • Ako imate oksalatni tip bubrežnog kamenca, liječnik će vam vjerojatno preporučiti da smanjite unos zelenog lisnatog povrća, orašastih plodova i čokolade. Ne morate u potpunosti izbjegavati ove namirnice, već samo ograničiti njihov unos.

Ako ste već imali bubreže kamence, trebali biste:

 • Jesti uravnoteženu prehranu koja ne sadrži puno proteina životinjskog porijekla. Ove namirnice sadrže puno proteina, a previše proteina može uzrokovati nastanak bubrežnih kamenaca.
 • Povećati unos vlakana putem cjelovitih žitarica, proizvoda od cjelovitih žitarica, mahunarki, kupusa i mrkve.
 • Izbjegavati sok od grejpa.
 • Piti limunadu.
 • Razgovarati s liječnikom ako uzimate vitamine ili suplemente. Liječnik će vam pomoći u određivanju preporučene dnevne doze. Važno je da ne prekoračite preporučenu dnevnu dozu vitamina C i D.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije