Brusnica: Moćna bobica!

Brusnica: Moćna bobica!

Brusnica: Moćna bobica!
  • Objavljeno: Srijeda, 06.05.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Brusnica (Vaccinum macrocarpon) je voće malog, crvenog, bobičastog ploda koje najčešće raste u hladnim predjelima Sjeverne Amerike. Indijanci su je poznavali i cijenili zbog visoke hranljive vrednosti i blagotvornog djelovanja na zdravlje. Plod brusnice je nutricionistički gledano vrijedan izvor vitamina i minerala, antocijana, proantocijanidina, organskih kiselina, šećera, biljnih vlakana i drugih hranljivih sastojaka, a hipurična kiselina, koja ulazi u sastav ovog voća, predstavlja prirodni antibiotik.

Čist sok brusnice oporog je ukusa zahvaljujući većoj količini vitamina C, pa često sadrži zaslađivače koji umanjuju njenu djelotvornost. Tako zaslađeni sokovi ne preporučuju se dijabetičarima. Kapsule koje sadrže standardizovan suhi ekstrakt brusnice, osim što su manje kalorične, smatraju se najefikasnijim oblikom preparata.

1. Protiv urinarnih infekcija

Svakodnevna upotreba preparata na bazi brusnice savjetuje se prilikom upale mokraćnih puteva, koja podrazumjeva prisustvo patogenih mikroorganizama u urinu ili tkivu nekog od organa urinarnog trakta. Najčešći izazivači ove vrste infekcija su enterobakterije koje su dio normalne crijevne flore, ali kad dospiju u mokraćne kanale, one izazivaju uporne infekcije. Najpoznatiji izazivač urinarnih infekcija je Esherichia coli.

Brojna znanstvena istraživanja potvrdila su da fruktoza i proantocijanidi iz brusnice onemogućavaju prijanjanje bakterija na zid urinarnog trakta, sprečavaju njihovo zadržavanje u urinu i pospješuju izlučivanje, čime se smanjuje mogućnost razvoja infekcije. Kada se jave simptomi upale mokraćnih puteva - pritisak u donjem dijelu trbuha, promjene u izgledu i mirisu urina i povišena tjelesna temperatura, preporučuje se upotreba preparata na bazi brusnice, jer oni sadrže i flavonoide koji imaju posebno antibakterijsko djelovanje baš u tom dijelu organizma.

Najbolje je da osobe sklone nastanku urinarnih infekcija uzimaju brusnicu u jesen i proljeće, kada su ovakve upale češće, ali i u drugim prilikama kada dolazi do pada imuniteta uslijed stresa i povećanog fizičkog napora. Blagovremenom primjenom preparata brusnice može se smanjiti upotreba antibiotika i učestalost infekcija, a kod blažih upala mokraćnih puteva, ovi preparati mogu biti i jedina terapija.

2. Protiv raka i kardiovaskularnih oboljenja

Antocijanidini i proantocijanidini iz brusnice imaju snažnu antioksidantnu aktivnost - sprečavaju štetno djelovanje slobodnih radikala, čime smanjuju rizik oboljevanja od malignih bolesti. U laboratorijskim eksperimentima, brusnice nisu samo sprečavale rast ćelija raka već i njihovo metastaziranje.

Znanstvene studije potvrdile su da tri čaše soka od brusnica dnevno, podižu nivo dobrog holesterola (HDL) u krvi, pa se na taj način rizik od bolesti srca i krvnih sudova smanjuje za 40 posto.

3. Protiv čira na želucu

Preparati na bazi brusnice prava su pomoć antibioticima u borbi protiv bakterije Helicobacter pylori. Rezultati ispitivanja pokazali su da fitonutrijenti iz brusnice pomažu uklanjanju ove bakterije najčešćeg uzročnika gastritisa i čira na želucu.

4. Za oštar vid

Brusnice pomažu obnavljanje stanica zaslužnih za dobar vid, poboljšavaju vid u slučaju hemeralopije (slabiji vid na blještavom svjetlu) i relaksira mišiće oka nakon dugotrajnog napora. Sadrži tanine i vitamin P koji djeluju protuupalno.

5. Protiv karijesa

Brusnica može spriječiti propadanje zuba, nastanak karijesa i upalu zubnog mesa. Aktivni sastojci brusnice mogu smanjiti broj bakterija u usnoj šupljini čime se spriječava stvaranje zubnog plaka, glavnog uzročnika upale desni.

6. Preventiva širokog spektra

Brusnice su odlične u obrani i zaštiti stanica od slobodnih radikala. Ovi agresivni elementi razvijaju se u organizmu kao nusprodukti metabolizma. Pod utjecajem stresa, alkohola, nikotina i UV zračenja, često uzrokuju rak, dijabetes, arteriosklerozu, reumatske bolesti i rano starenje kože.

Kapsule na bazi brusnice snižavaju i nivo šećera u krvi, pomažu normalizaciju funkcije jetre i jačaju imunološki sistem. Redovnim korištenjem preparata brusnice može se sprečiti i formiranje kamena u bubregu.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije