Najljepša i najsočnija torta od mrkve - savršen proljetni desert

Najljepša i najsočnija torta od mrkve - savršen proljetni desert

Najljepša i najsočnija torta od mrkve - savršen proljetni desert
  • Objavljeno: Srijeda, 27.03.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zdrava prehrana

Carrot cake je kolač koji se priprema od brašna, šećera, ulja, jaja i, pogodili ste, naribanih mrkvi. Poznat je po sočnom biskvitu i bogatom okusu te često sadrži dodatke poput orašastih plodova, sušenog voća ili začina kao što su cimet, đumbir i muškatni oraščić.

Iako postoji nekoliko teorija o porijeklu torte od mrkve, smatra se da potječe iz Velike Britanije u vrijeme Drugog svjetskog rata. U to su vrijeme domaćice uz pomoć mrkvi kompenzirale dio slatkoće koji inače dobivaju iz voća i šećera koji tada nisu bili dostupni. U nastavku donosimo popis sastojaka i postupak pripreme za ovu ukusnu i zanimljivu tortu.

Sastojci:

Za biskvit:

  • 250 g brašna
  • 200 g smeđeg šećera
  • 200 ml ulja (npr. suncokretovo ili kokosovo ulje)
  • 4 jaja
  • 250 g naribanih mrkvi
  • 100 g oraha (opcionalno)
  • 100 g suhog voća (opcionalno)
  • 2 žličice cimeta
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli

Krema od sira:

  • 200 g krem sira
  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 žličica vanilin ekstrakta

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalup za pečenje, obložen papirom za pečenje.
  2. U velikoj posudi umutite jaja sa smeđim šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodajte ulje i dobro promiješajte.
  3. U drugoj posudi, prosijte brašno i dodajte cimet, đumbir, muškatni oraščić, prašak za pecivo i sol. Promiješajte suhe sastojke.
  4. Dodajte suhe sastojke smjesi s jajima i šećerom. Miješajte dok se sve dobro ne sjedini.
  5. Dodajte naribane mrkve, orahe i suho voće (ako ga koristite) u smjesu i nježno promiješajte.
  6. Stavite smjesu u pripremljeni kalup i poravnajte površinu.
  7. Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici 40-45 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista.
  8. Dok se kolač peče, pripremite kremu od sira. Umutite krem sir, maslac, šećer u prahu i vanilin ekstrakt dok ne dobijete glatku kremastu smjesu.
  9. Kada se biskvit ohladi, prerežite ga na 2 ili 3 dijela, premažite ih kremom od sira i slažite u vis.
  10. Ostatkom kreme ukrasite vrh torte.

U slast!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije