Pita od jabuka prema bakinom receptu: Pratite ove korake i baš uvijek će ispasti savršeno!

Pita od jabuka prema bakinom receptu: Pratite ove korake i baš uvijek će ispasti savršeno!

Pita od jabuka prema bakinom receptu: Pratite ove korake i baš uvijek će ispasti savršeno!
  • Objavljeno: Subota, 09.03.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Pita od jabuka je uobičajeni domaći desert koji svi obožavaju. Pripremljena od ukusnog prhkog tijesta, slatkih i zrelih jabuka i aromatičnih začina poput vanilije, cimeta i đumbira, savršen je izbor kolača za cijelu obitelj.

Iako se načelno može pripremiti s bilo kojom vrstom jabuka, obično se preporučuju nešto slađe vrste. Sorte koje se najčešće preporučuju su Granny Smith, Crispin, Pink Lady i Honeycrisp. U nastavku donosimo popis sastojaka i postupak pripreme za starinsku pitu od jabuka.

Sastojci:

Za tijesto

  • 500 g brašna
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 maslac (250g), omekšan na sobnoj temperaturi
  • prstohvat soli
  • dvije žlice kiselog vrhnja
  • 1 cijelo jaje i 1 žumanjak

Za filu

  • 1 kg jabuka
  • šećer i cimet po želji i ukusu
  • 100 g izdrobljenih oraha (opcionalno)

Priprema:

  1. Od sastojaka umijesiti tijesto rukama i staviti ga u frižider da se stisne. Ne smije biti pretvrdo jer se onda neće moći valjati.
  2. U međuvremenu naribati jabuke za filu.
  3. Lim za pečenje 20x30 cm obložiti masnim papirom.
  4. Tijesto podijeliti na dva dijela. Razvaljajte (na veličinu lima) prvi dio tijesta i po njemu ravnomjerno rasporedite pripremljenu filu od jabuka.
  5. Drugi dio tijesta razvaljati i prekriti jabuke.
  6. Popikati vilicom i peći oko 40 minuta na 180 °C, dok se ne zarumeni.
  7. Kad se ohladi, posipajte šećerom u prahu i narežite na kocke.

U slast!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije