Cjelovite žitarice: zašto su dobre
Što jesti?
Cijela zrna su zrna žitarica koja nisu obrađena, a sadrže klice, endosperm i ljusku, za razliku od rafiniranih žitarica, koje zadržavaju samo endosperm. Cjelovite žitarice su prirodni izvor proteina i ugljikohidrata.
Cjelovite žitarice su potrebne za pravilnu probavu, smiruju živčani sustav, potiču spavanje i zadovoljavanju glad, čime se smanjuje želja za hranom, dok vas opskrbljuju energijom i izdržljivošću, dobrim refleksima, pamćenjem i jasnim razmišljanjem. Cjelovite žitarice zahtijevaju različite probavne postupke od rafiniranih žitarica.
Mnoge žitarice su blago kisele, a većina bolesti uključuje pretjerano kiselo stanje u krvi, tako da one moraju biti dobro prožvakane, a slina je potrebna za njihovo pravilno probavljanje, od vrha do dna gastrointestinalnog trakta.
Amarant
Odlična je za one koji imaju povećane prehrambene potrebe, kao što su dojilje, trudnice, djeca i oni koji rade fizičke poslove. Bolji je izvor lizina od drugih žitarica, a ima intenzivan okus (i vrlo je skup), pa se može miješati s drugim žitaricama. Sadrži 15-18 posto bjelančevina, bogat je vlaknima, aminokiselinama, vitaminom C, ima više kalcija, magnezij i silicija od mlijeka.
Pripremite jaja s brokulom, krumpirom i tortiljom od cjelovitih žitarica!
Ječam
Ječam je dobar za žuč i živce, a lako se probavlja. Cjeloviti ječam je hranjiviji od obrađenog, ima više vlakana, dva puta više kalcija, tri puta više željeza i 25 posto više proteina. Pečenje će ga učiniti alkalnim, potiče probavu i dobra je zamjena za kavu. Također pomaže dojenčadi tolerirati majčino mlijeko.
Heljda
Heljda poboljšava apetit i jača probavu. Ona sadrži rutin, bioflavonoid koji može smanjiti krvni tlak i poboljšava cirkulaciju ruku i nogu. Proklijala heljda je veliki izvor enzima, klorofila i vitamina.
Kukuruz
Kukuruz je dobar za zdrave zube i desni, pomaže bubrezima, kod seksualnih problema i poboljšava probavu.
Proso
Proso jača bubrege, smanjuje bakterije u ustima, bogat je bjelančevinama i silicijem, pomaže u sprečavanju pobačaja i smanjuje rast gljivične infekcije. Pečen će pomoći ako imate proljev, probavne smetnje i dijabetes. Također može olakšati jutarnje mučnine.
Zob
Zob pomaže živčanom i reproduktivnom sustavu, jača srčane mišiće i uklanjanje kolesterol iz arterija i gastrointestinalnog trakta. Korisna je kod probavnih smetnji, seksualne disfunkcije, nadutosti, dijabetesa, živčane napetosti i dizenterije. Pomaže gustoći kostiju i obnovi vezivnog tkiva, a bogata je silicijem. Također sadrži fosfor, koji je potreban za mozak i živčane formacije u djece.
Quinoa
Quinoa je bliski srodnik amaranta. Ona jača cijelo tijelo i bogata je proteinima. Sadrži više kalcija od mlijeka, vrlo je dobar izvor željeza, fosfora, B i E vitamina. Izvrstan je izbor za vegetarijance.
Provjerite zašto je važno jesti žitarice cjelovitog zrna!
Riža
Riža izbacuje toksine iz tijela. Bogata je vitaminom B, tako da će pomoći kod živčane napetosti i depresija. Može se koristiti za mučninu, dijabetes i proljev. Bijeloj riži nedostaju vlakna i esencijalni nutrijenti. Stara kineska poslovica kaže da smeđa riža čuva duhovnu i fizičku snagu.
Raž
Raž povećava snagu i izdržljivost, čisti arterije i dobra je za nokte, kosu i zdravlje kostiju. Korisna je za liječenje migrene i jača zubnu caklinu.
Pšenica
Pšenica smiruje um te pomaže da se usredotočite. Može se koristiti u slučajevima nesanice, lupanja srca, simptoma menopauze, razdražljivosti i poremećaja živčanog sustava. Jedite ju umjereno, ako ste pretili. Može se koristiti u slučajevima mokrenje u krevet i proljeva. Treba ju jesti s oprezom, ako imate alergije.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345