E 951 - Aspartam

E 951 - Aspartam

E 951 - Aspartam
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 17.05.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Sastav aspartama

Aspartam se sastoji od tri kemikalije: asparaginska kiselina, fenilalanin i metanol.

Asparaginska kiselina - 40% aspartama
Previše oveamino kiseline može podići razine aspartata u krvnoj plazmi, koji pak onda mogu doći do mozga i polako uništiti neurone. Do 75% od neurona može biti oštećeno prije bilo kakvih uočljivih simptoma. U određenih pojedinaca rizik je veći zbog područja mozga koja nisu u potpunosti zaštićena prirodnim barijerama, na promjer, manja oštećenja mozga od strane drugih akutnih stanja.
 
Fenilalanin - 50% aspartama
To je aminokiselina koja se normalno nalazi u mozgu. Osobe s određenim genetskim poremećajem ne mogu procesuirati ovu aminokiselinu, a visoke razine u mozgu su smrtonosne. Dokazano je da konzumacija aspartama može dovesti do povišene razine fenilalanina u mozgu, čak i kod ljudi koji nemaju određene genetske poremećaje. Ovo može biti posebno opasno za dojenčad i fetuse.
 
Metanol - 10% aspartama
Ovo je smrtonosan otrov koji je uzrokovao smrt mnogih alkoholičara. Metanol se postupno oslobađa u tankom crijevu, kada se aspartam susreće s enzimom kimotripsinom. Apsorpcija se povećava kada se aspartam zagrijava iznad 30 °C, a tijelo razgrađuje metanol u mravlju kiselinu i formaldehid.

Diketopiperazin (DKP)
DKP je nusproizvod razgradnje aspartama. Iz njega nastaje spoj koji je sličan N- nitrozourei, kemikaliji koja snažno djeluje na stvaranje tumora na mozgu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije