Koliko često ih jedete? Ovo su najgore vrste hrane (i pića) za vaše hormone

Koliko često ih jedete? Ovo su najgore vrste hrane (i pića) za vaše hormone

Koliko često ih jedete? Ovo su najgore vrste hrane (i pića) za vaše hormone
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 08.04.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Hormoni igraju važnu ulogu u ljudskom tijelu. Pomažu u održavanju zdravog funkcioniranja organizma i još su poznati i kao kemijski glasnici tijela. Čak i manja neravnoteža u hormonima neće samo utjecati na rad različitih organskih sustava, već će također dovesti do kroničnih problema kao što su policistični jajnici, hipotireoza i hipertireoza. Nekoliko je uzroka hormonske neravnoteže, ali glavni je čimbenik način života, uključujući i prehranu. Ako imate hormonsku neravnotežu, budite posebno oprezni pri konzumaciji namirnica s ovog popisa.

  • Koliko često ih jedete? Ovo je 5 najgorih vrsta hrane (i pića) za bubrege

Crveno meso

Crveno meso je bogato zasićenim i hidrogeniziranim mastima koje treba izbjegavati ako imate hormonsku neravnotežu. Crveno meso povećava proizvodnju estrogena u tijelu i može dovesti do poremećaja hormona. Kao alternativu crvenom mesu možete koristiti jaja i masnu ribu, koje su bogate omega-3 masnim kiselinama i djelovati povoljno na vaše opće zdravlje.

Kofein

Konzumacija proizvoda s kofeinom poput kave, alkohola i čaja može poremetiti ciklus spavanja i hormonsku ravnotežu. Visoka količina kofeina prisutna u kavi povećava proizvodnju kortizola u tijelu. Kortizol, koji je poznat i kao hormon stresa, može dovesti tijelo u stanje visoke pripravnosti. Stoga biste trebali izbjegavati kofein ako imate hormonsku neravnotežu.

Proizvodi od soje

Proizvodi od soje kao što su tofu, sojino mlijeko, sojin umak i tempeh su obično poznati kao zdrave namirnice, ali također mogu izazvati probleme u lučenju hormona. Soja sadrži bioaktivnu tvar zvanu fitoestrogen koja može nadoknaditi estrogen u tijelu. Ta žitarica zbog ovog hormona može utjecati na ovulaciju i cjelokupni reproduktivni sustav.

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi mogu poremetiti hormonsku ravnotežu. Mlijeko, vrhnje i sirevi mogu prouzročiti upalu u crijevima i poremetiti hormone. Konzumiranje previše mlijeka može povećati razinu triglicerida i doprinijeti razvoju dijabetesa. Zbog toga se preporučuje izbjegavanje mliječnih proizvoda ako već imate problema s hormonima.

Povrće iz porodice kupusnjača

Ovo povrće uključuje cvjetaču, brokulu i kelj, koji mogu loše utjecati na hormone ako ih se konzumira previše i ako imate problema s hormonima. Naime, ono može dovesti do upale i poremetiti rad štitnjače. Ipak, u redu je ako ih jedete umjereno. Mnogi stručnjaci također savjetuju izbjegavanje konzumacije određenog drugog povrća poput patlidžana, paprike, rajčice i krumpira.

Šećer i umjetna sladila

Umjetni zaslađivači mogu poremetiti hormone jer utječu na crijevne bakterije i povećavaju apetit. Šećer je također loš jer može dovesti do hormonalne neravnoteže. Trebali biste izbjegavati konzumiranje previše slatke hrane kao što su čokolade, krafne, keksi, kolači, sladoled itd. Umjesto toga, možete jesti zdravije zamjene, poput sušenog voća.

Prerađena hrana i pekarski proizvodi

Prerađena hrana i pekarski proizvodi kao što su peciva, bijeli kruh i druga pakirana hrana sadrže velike količine konzervansa, natrija i šećera koje treba izbjegavati ako imate hormonsku neravnotežu jer mogu pogoršati simptome. Ova hrana može dovesti do povećanja upale u tijelu i također pojačati pritisak na nadbubrežne žlijezde, uzrokujući veliki rizik od debljanja i teške hormonalne neravnoteže.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije