Jabuka - kraljica zimskog voća

Jabuka - kraljica zimskog voća

Jabuka - kraljica zimskog voća
  • Objavljeno: Petak, 16.11.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Eliksir života za dobro zdravlje

Kraljica ne samo zimskog voća već i svih godišnjih doba, za jabuku je poznato je da je hranjiva i ljekovita biljka, bogata mineralima, vitaminima,enzimima, vlaknima... U brojnim kulturama smatra se eliksirom života, a prema skandinavskoj mitologiji, bogovi su jeli jabuke kako bi vječno ostali mladi. Kelti jabuku smatraju čarobnom, i prema predaji onaj tko pojede jabuku iz čarobnog vrta nikada neće biti bolestan niti star... Staro je vjerovanje da polovicu jabuke treba darovati svojoj ljubavi, i na taj način će vaša ljubav biti vječna.

Jabuka pripada porodici ruža, a stablo pitome jabuke potječe iz južnog Sibira, srednje Azije i istočne Europe, odakle se proširilo po cijelom svijetu. Danas je stablo jabuke najčešće kultivirano stablo na svijetu.

Omiljeno voće Rimljana bila je jabuka. U Rimu je za vrijeme vladavine cara Augusta bilo poznato već oko 30 različitih vrsta jabuka. Danas postoji više od 8000 uzgojenih vrsta.

Jabuka je odličan saveznik u postizanju savršenog zdravlja. Poboljšava rad metabolizma, pomaže pri mršavljenju, daje miran san... U čemu je tajna ove namirnice?

Jedna jabuka je poput škrinje s blagom. Bogata je vlaknastim tvarima (celuloza, pektin, lignin) i sadrži 20% vlaknastih tvari koje su vam dnevno potrebne. Vlakna iz jabuke smanjuju kolesterol koji nastaje u jetri, i uz to, vlaknasta hrana sprječava nastanak srčanih oboljenja. Obiluje vitaminima (C vitaminom koji je odgovoran za imunitet i proces starenja, vitaminima A, E, K, B), mineralima (kalij, magnezij, fosfor, željezo), kiselinama koje pomažu u procesu probave. Zbog ugljikohidrata koje sadrži, fruktoza, saharoza, glukoza, opskrbljuje organizam energijom, te sprječava umor i bistri um.

Ukoliko prije spavanja pojedete jednu jabuku, imat ćete miran i ugodan san.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije