Jabuke - voće dugovječnosti

Jabuke - voće dugovječnosti

Jabuke - voće dugovječnosti
  • Objavljeno: Subota, 20.03.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jabuke su dio zdrave prehrane već dugi niz godina. Pružaju razne prehrambene dobrobiti, te su ukusan dodatak prehrani za dobro zdravlje i dugovječnost.

Od svih plodova koje jedemo, jabuke su najbolji izvor pektina, prirodnog vlakna koje ima nekoliko zdravstvenih koristi. Jabuke sadrže fitokemikalije, kvercetin, tanini i antioksidanse, od kojih svi imaju različita zdrava svojstva.

1. Jabuke poboljšavaju rad crijeva

Pektin je izvor dijetalnih vlakana i vrlo je hranjiv. Iako se također nalazi u agrumima, šljivama i ostalom voću, jabuke imaju najveću koncentraciju pektina. Pektin je koristan u liječenju zatvora, proljeva, te općenito poboljšava zdravlje crijeva. Studije su također otkrile da pektin iz jabuke smanjuje učestalost tumora debelog crijeva i rizik od raka debelog crijeva.

2. Jabuke snižavaju kolesterol

Studija o prehrani i bolestima srca donosi da konzumacija tri jabuke dnevno tri mjeseca može pomoći sniziti kolesterol. Kako se to događa? Pektin iz jabuke, čudesni izvor dijetalnih vlakana, pomaže privući loš LDL kolesterola iz tijela. I ne samo to, antioksidans kvercetin koji se nalazi u jabukama inhibira LDL kolesterol da se ne akumulira u krvotoku. Kada je u pitanju smanjenje kolesterola, jabuke osiguravaju koktel nutricionističkih koristi koje je teško zaobići.

3. Jabuke smanjuju rizik od raka

Jabuke sprečavaju rak debelog crijeva. Velike količine kvercetina, ostalih flavonoida i fitokemikalija onemogućuju djelovanje slobodnih radikala. Osim toga, fitokemikalije mogu djelovati anti karcinogeno, što će također pomoći u sprečavanju raka. To znači da jabuke sprečavaju rak prostate i pluća, kao i karcinome drugih dijelova tijela.

4. Jabuke usporavaju proces starenja

Fitokemikalije koje dolaze iz svijetle boje jabuka, uz snižavanje kolesterola i borbu protiv raka, također pomažu  kod dijabetesa, hipertenzije, bolesti srca i drugih stanja koja dovode do potencijalnih problema u starosti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije