Jabuke

Jabuke

Jabuke
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zdrava na ovaj ili onaj način

Jabuka se najčešće konzumira sirova (oguljena ili neoguljena), što je i najzdravije, ali se i kuha, peče, suši, prerađuje u sok. Preporučuje se kao samostalan obrok jer tako prolazi kroz želudac za 20-ak minuta, pa se sve hranjive tvari brzo resorbiraju. Uzima li se s drugom hranom, zadržava se u želucu po nekoliko sati i dolazi do fermentacije, pa se većina sastojaka ne iskoristi.

Kao najcjenjeniji proizvod, jabučni ocat dobiva se bakterijskom fermentacijom soka zrelih jabuka. Sadržava više od 90 različitih sastojaka. U njemu nalazimo organske kiseline (octena, jabučna, limunska, mliječna), različite vrste alkohola, balastne tvari, prirodne arome, voćne kiseline, aminokiseline, beta-karoten, pektin i enzime. Za njegovu ljekovitost osobito su zaslužne organske kiseline, među kojima octena djeluje kao prirodni antiseptik i konzervans. Od vitamina nalazimo A, C, B1, B2, B6, od minerala su najzastupljeniji kalij, natrij, kalcij, magnezij, fosfor, klor i sumpor, a od elemenata u tragovima željezo, fluor, mangan, silicij, bakar, bor i jod.
Potičući funkcije različitih organa, jabučni ocat blagotvorno djeluje kod bolesti probavnog, krvožilnog i dišnog sustava te poremećaja metabolizma. Krvožilni sustav štiti pomažući normalizaciji krvnog tlaka i povišenog kolesterola, masnoća i šećera u krvi te sprječavanju nastanka ugrušaka. Svojim dezinfekcijskim i antibakterijskim djelovanjem blagotvorno utječe na probavu, regenerirajući sluznicu crijeva. Ublažava infekcije mokraćnih putova, štiti od različitih drugih infekcija, osobito infekcija dišnih putova te potpomaže staničnu obnovu kože i vezivnog tkiva. Potičući funkcije ekskretornih organa probavnog sustava, pluća, bubrega i kože, pospješuje uklanjanje štetnih tvari kao produkata metabolizma iz organizma. Utjecajem na metabolizam masnoća pomaže u redukciji prekomjerne tjelesne težine.

Stres i neuravnotežena prehrana bogata rafiniranim tvarima, osobito mastima i ugljikohidratima, s premalo balastnih tvari preopterećuju probavni sustav, što često dovodi do različitih probavnih tegoba. Jabučni ocat i tu može pomoći potičući izlučivanje probavnih enzima te djelovanjem na bakterije raspadanja i ostale nepoželjne stanovnike crijeva. Redovitom konzumacijom jabučnog octa neugodne tegobe s probavom ubrzo nestaju. Istodobno smanjuje osjećaj gladi, pa služi kao vrijedna potpora redukcijskim dijetama.
Zbog tako svestrana i blagotvorna djelovanja preporučuje se kontinuirano uzimanja jabučnog octa, bilo u obliku napitka pripravljenog razrjeđivanjem u vodi ili u obliku nekog od gotovih pripravaka.

Važni dodaci pripravcima od jabučnog octa, kad se primjenjuju radi mršavljenja, su tvari koje dodatno uklanjaju osjećaj gladi, kao što je glukomanan, koji spada u balastne tvari s velikom sposobnošću bubrenja. Dobiva se iz korijena dalekoistočne biljke Amorphophallus Konnyaku, iz čijeg se korijena također dobiva brašno koje više od tisućljeća slovi kao izvanredno zdrava hrana. Klinički kontrolirane studije na osobama s pretjeranom tjelesnom težinom dokazale su da zbog sposobnosti bubrenja smanjuje apetit i povećava osjećaj sitosti, što dovodi do smanjenja tjelesne težine.

Krom je također koristan dodatak pripravcima za mršavljenje jer posjeduje zaštitnu ulogu čuvanja glikogena, izvora mišićne snage, čime se povećava fizička sposobnost; regulira biosinteza kolesterola u jetrima, pa njegovim dodatkom povišena razina kolesterola može biti snižena, ali može i smanjiti potrebu za slatkim.

I tako smo zaokružili priču u kojoj nesumnjivo glavna uloga pripada nadasve zdravoj, dragocjenoj jabuci.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije