Jeste li već probali acai bobice?

Jeste li već probali acai bobice?

Jeste li već probali acai bobice?
  • Objavljeno: Utorak, 08.12.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Acai bobice dolaze s palminog drveta iz Južne Amerike. Dok se kao tradicionalna hrana konzumiraju već stoljećima, zbog svojih navodnih ljekovitih svojstava su postale naročito popularne posljednjih nekoliko godina.

Širom svijeta su poznate kao super hrana sa svojstvima koja mogu pomoći kod ublažavanja niza zdravstvenih tegoba, uključujući artritis, rak, nisku tjelesnu težinu, visoku razinu kolesterola i erektilnu disfunkciju.

Acai bobice su jako dobar izvor antioksidanta, vlakana i dobrih masti, no potrebna su daljnja istraživanja. Mnoge vrste voća, osim acai bobica, sadrže antioksidanse i nutritivne tvari koje su važne za funkcioniranje organizma. Ako želite probati acai bobice, potražite ih u trgovinama zdrave prehrane. Dolaze u svježem obliku, u obliku tableta i sokova.

Potencijalne prednosti acai bobica

Acai bobice sadrže niz tvari koje bi mogle poboljšati zdravlje. Samo jedna acai bobica sadrži vrlo visoku razinu antioksidansa, veću od brusnica, borovnica, jagoda ili nekih drugih vrsta bobičastog voća.

Acai bobice mogu smanjiti upalu u tijelu i eventualno usporiti širenje stanica raka. Također, neka istraživanja su pokazala da mogu biti korisne za zdravlje krvožilnog sustava.

Isprobajte bobičasto voće za zdravo srce!

Acai bobice sadrže zdrave masne kiseline, poput oleinske kiseline koju također pronalazimo u maslinovom ulju. Acai bobice se koriste kao dodatak prehrani za stanja kao što su visoki kolesterol, srčani problemi, alergije i rak.

Međutim, potencijalne prednosti acai bobica se temelje na preliminarnim laboratorijskim ispitivanjima. Za sada ne postoje konkretni dokazi koji bi upućivali da su uistinu korisne za zdravlje.

Iako su prednosti acai bobica nedokazane, one imaju dugu povijest korištenja u tradicionalnoj medicini.

Nuspojave

Ako jedete svježe acai bobice, nema nuspojava. S obzirom da nisu baš najbolje ispitane, potrebno je biti oprezan i jesti ih u ograničenim količinama.

Rizici

Acai bobice mogu potaknuti stvaranje oteklina, ali i pogoršati već postojeće otekline, visok krvni tlak i probavne tegobe. Ako jedete acai bobice, svakako se posavjetujte s liječnikom ako osjetite neke negativne promjene u radu organizma.

Kada se jedu svježe, mogu se smatraju sigurnima. S obzirom na nedostatak dokaza o sigurnosti acai bobica, ne preporučuju se djeci i ženama koje su trudne ili doje.

Interakcije s drugim lijekovima

Ako redovito uzimate bilo koji lijek, razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što počnete svakodnevno jesti acai bobice. One mogu utjecati na djelovanje lijekova kao što je ibuprofen i ostalih lijekova protiv bolova.

Nemojte uzimati acai bobice bez prethodnog razgovora s liječnikom ako uzimate antikancerogene lijekove jer bi mogle narušiti njihovu učinkovitost. Nemojte konzumirati acai bobice zajedno s drugim antioksidativnim dodacima prehrani bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije