Kako glikemijski indeks utječe na vaše zdravlje?

Kako glikemijski indeks utječe na vaše zdravlje?

Kako glikemijski indeks utječe na vaše zdravlje?
  • Objavljeno: Utorak, 31.01.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je glikemijski indeks?

Glikemijski indeks je metoda mjerenja utjecaja različitih namirnica na vaš organizam, a može se pokazati kao koristan alat za poboljšanje općeg zdravlja, ali i gubitka težine. Sustav je osmišljen prije dvadesetak godina kada je znanost počela pobliže promatrati potrebe dijabetičara i nastojala otkriti način na koji različite namirnice utječu na razine šećera.

Glikemijski indeks mjeri kako brzo određena hrana utječe na otpuštanje inzulina u tijelo. Kada razina glukoze u krvi poraste, više se inzulina proizvede i apsorbira. Određene namirnice na ovaj proces utječu brzo ili polako i postupno. Kada je riječ o glukozi u krvi, sporije je definitivno bolje.

Isprobajte dijetu po glikemijskom indeksu!

Tijelo se ne može uvijek lako nositi s naglim porastom šećera u krvi, a to dovodi i do većeg rizika od srčanih bolesti, dijabetesa i drugih bolesti koje su pod utjecajem razine glukoze u krvi. Sporiji porast i pad šećera omogućuje da tijelo lakše obradi glukozu u krvi i bolje funkcionira.

Osim rizika od bolesti, brzina kojom vaše tijelo procesira glukozu u krvi može imati izravan utjecaj na debljanje. Budući da spor, stalan rast i smanjenje glukoze u krvi ostavljaju duži osjećaj sitosti, to može pomoći da spriječite prejedanje.

S druge strane, nagli porast glukoze u krvi brže ostavlja osjećaj gladi, što može dovesti do toga da jedete više nego što bi zapravo trebali. Sve to znači da pravilan odabir hrane može biti važan dio zdravog načina života.

To ne znači da je sve što trebate jesti hrana s niskim glikemijskim indeksom jer ona samo po sebi ne može učiniti da izgubite težinu i poboljšate zdravlje srca, ali definitivno može pomoći. Očito, još uvijek je potrebno obratiti pozornost na kalorije i unos natrija, i pokušati jesti uravnoteženu prehranu.

Većina hranjivih namirnica ima niži glikemijski indeks, ali to nije uvijek tako. Neke zdrave namirnice, kao što su lubenica, ananas i banane, imaju visok glikemijski indeks. Isto tako, neke manje hranjive namirnice, kao što je čokolada, imaju manji glikemijski indeks.

Osnovne smjernice za dobro zdravlje ostaju uvijek iste: jedite uravnoteženu prehranu i vježbajte.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije