12 savjeta nutricionista kako se hraniti zdravije bez drastičnih promjena

12 savjeta nutricionista kako se hraniti zdravije bez drastičnih promjena

12 savjeta nutricionista kako se hraniti zdravije bez drastičnih promjena
  • Objavljeno: Subota, 15.01.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kada krećemo s novogodišnjim odlukama i skidanjem viška kilograma bilo bi poželjno razmišljati o promjeni životnih navika puno više nego o odabiru dijete. Jer dijete su kratkoročnog cilja, a time i novogodišnje odluke koje prema statistikama padaju u vodu već u veljači. Dakle vratimo se na odabir promijene životnog stila. Zvuči dosadno i neobećavajuće, ali vjerujte za većinu ljudi bit će itekako plodonosno.

Odaberite način prehrane (dijetu) koju ćete moći provoditi cijelo vrijeme, dakle ne striktnu s premalo energetskog unosa, ne onu s kompliciranom pripremom ili preegzotične namirnice koje su nedostupne ili financijski iscrpljujuće. Također uvedite obaveznu tjelesnu aktivnost jer jedno bez drugog ne ide. Ako redovno trenirate bilo što, nastavite dalje ili uvedite neke novine, postavite nove ciljeve i slično. Ako ne trenirate, počnite, to ne treba nužno biti nova članarina u fitnessu već hodanje po stepenicama, vožnja biciklom do posla, brzi hod do posla - nakon posla ili slično. Naravno svaki oblik grupnog treninga je dobrodošao. Školski već znate što da što ne, no hajdemo ponoviti i pojednostaviti stvari.

12 prijedloga nutricionista

1. Uključite proteine u svaki obrok, pa čak i u doručak gdje su najzapostavljeniji zbog zobene kaše, peciva, kruha, mueslija i slično.

2. Pri promjeni načina životnog stila, samim time i prehrane usredotočite se na konzumaciju raznovrsne cjelovite hrane i namirnica biljnog podrijetla. Istodobno smanjite unos dodanog šećera, rafiniranih žitarica koje se nalaze u industrijskoj hrani. Pokušajte redovito jesti.

3. Neka zadnji obrok bude u 19 sati, a prvi idući nakon noćnog posta u 7 ujutro kako bi prošlo 12 sati od zadnjeg obroka.

4. Hidratizirajte se, pijte dovoljno tekućine. Voda je najbolja, ali možete piti i biljne čajeve i 100-tne voćne sokove.

5. Spavajte sedam sati tijekom noći.

6. Vježbajte svaki dan prema svojim mogućnostima.

7. Potičite svoj mikrobiom (dobre crijevne bakterije) konzumacijom cjelovitih žitarica, voća, povrća, posebno mahunarki.

8. Jedite mahunarke zato što imaju antimikrobno djelovanje, potiču imunitet, reguliraju šećer u krvi, potiču probavu, imaju antikancerogena svojstva.

9. Izbacite obični bijeli šećer. Počnite čitati deklaracije jer osim slatkiša koji naravno nose glavninu nepotrebnog unosa šećera svakako je tu još pregršt namirnica na koje ne računate da kroz njih unosite šećer. Naime, on je prisutan u kečapu, senfu, grickalicama, sokovima, mueslijima za doručak, različitim napitcima.

10. Unosite više voća i povrća.

11. Variva i juhe su odličan izvor povrća, tekućine te lagani obrok.

12. Uvedite u prehranu sjemenke i orašaste plodove.

Generalno, odlučite se za nekoliko životnih promjena i time krenite. Nakon što dođete do prvih pozitivnih promjena krenite dalje s nadogradnjom i poboljšanjem životnog stila. Uzmite dovoljno vremena.

Piše: Mirna Trumbetaš, dipl.ing.nutricionist, predsjednica HACPN, Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije