Kako smršaviti i izravnati trbuh uz pomoć đumbira?

Kako smršaviti i izravnati trbuh uz pomoć đumbira?

Kako smršaviti i izravnati trbuh uz pomoć đumbira?
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Đumbir je hrskavi aromatični korijen koji pozitivno utječe na zdravlje cjelokupnog organizma, a istraživanja su pokazala da može pomoći u postizanju i zadržavanju zdrave tjelesne težine, naročito mršavljenju na području trbuha.

Znanstvenici su u jednom istraživanju ustanovili da gingerol (aktivni spoj koji pronalazimo u sastavu đumbira) potiče mršavljenje, a prvi rezultati su vidljivi već nakon 30 dana. Osim što potiče mršavljenje, đumbir regulira razinu šećera u krvi.

Regulira apetit

Leptin je spoj koji regulira osjećaj sitosti, a đumbir regulira razinu leptina. Suplementi đumbira drastično smanjuju rizik od nastanka pretilosti, a redovitom konzumacijom đumbira ćete smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola i povećati razinu dobrog (HDL) kolesterola. Đumbir potiče stvaranje osjećaja sitosti, što je glavni razlog zašto potiče mršavljenje.

Osim što regulira tjelesnu težinu, đumbir potiče mršavljenje na području trbuha. Mast na području trbuha je većinom posljedica prejedanja, hormonalne neravnoteže i niske razine energije. Đumbir regulira apetit, pozitivno djeluje na razinu hormona u tijelu i povećava razinu energije na potpuno prirodan način.

Saznajte što se događa s vašim tijelom kada svaki dan jedete đumbir!

Regulira razinu hormona

Hormonalne promjene i kronični stres mogu uzrokovati nagli porast razine kortizola u krvi. Kortizol je hormon stresa i generalno ne utječe loše na organizam. No, kada se razina kortizola neprestano mijenja i uvijek je blago povišena, metabolizam i imunološki sustav prestaju raditi kako treba.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da povišena razina kortizola povećava rizik od nakupljanja masti na području trbuha. Povišena razina bilo kojeg hormona automatski narušava ravnotežu ostalih hormona.

Regulira razinu šećera u krvi

Preliminarna istraživanja su pokazala da đumbir regulira razinu šećera u krvi kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2. Naročito se pokazao dobrim u prevenciji naglih promjena razine šećera u krvi koje utječu na razinu energije, raspoloženje i apetit. Kada je razina šećera u krvi niska, tada razina energije pada, javlja se žudnja za hranom i postajemo loše raspoloženi.

Jedno istraživanje je pokazalo da dijabetičari koji uzimaju đumbir svaki dan već nakon 8 tjedana osjećaju poboljšanje stanja i smanjenu potrebu za uzimanjem terapije.

Potiče rad probavnog sustava

Đumbir pozitivno djeluje na rad cjelokupnog probavnog sustava i ubrzava prolazak hrane kroz želudac i debelo crijevo. Dobar i uravnotežen rad probavnog sustava je ključan za postizanje i održavanje zdrave tjelesne težine.

Osim što potiče rad probavnog sustava, đumbir potiče i rad metabolizma. To znači da će vaše tijelo sagorijevati više kalorija u stadiju mirovanja ako svaki dan počnete konzumirati đumbir. Prve rezultate ćete primijetiti već nakon nekoliko dana. Osjećat ćete se lakše, probava će biti uravnoteženija, a postotak masti na trbuhu sve manji.

Đumbir je dostupan u svježem i sušenom obliku. Može se konzumirati na različite načine. Možete ga dodati u jela ili pak pripremiti čaj od đumbira. Što se tiče suplemenata đumbira (ekstrakti, kapsule, prah, ulja, tinkture), oni imaju dobro djelovanje na zdravlje i mogu potaknuti mršavljenje, ali je svježi đumbir djelotvorniji.

Saznajte kako i zašto piti čaj od đumbira!

Đumbir ne smijete davati djeci mlađoj od 2 godine. Osobe treće životne dobi, osobe koje uzimaju neke lijekove, uključujući i dijabetičare, se svakako prije početka uzimanja đumbira trebaju posavjetovati s liječnikom. Stručnjaci još uvijek nisu otkrili koja je standardna dnevna doza đumbira da biste potaknuli mršavljenje.

Đumbir jako rijetko uzrokuje neželjene nuspojave, ali može uzrokovati blagu žgaravicu, iritacije unutar usne šupljine i proljev. Ne preporuča se osobama koje boluju od srčanih bolesti i poremećaja krvarenja.

Saznajte tko treba izbjegavati đumbir!

Đumbir je uistinu djelotvoran kada je u pitanju mršavljenje, ali on sam neće dati željene rezultate. Da biste rezultate vidjeli što prije, slijedite osnovna pravila zdravog života.

Usvojite zdrave prehrambene navike - ovo je vrlo važno u svrhu postizanja željene tjelesne težine.

Koristite što manje ulja

Da biste što brže i sigurnije izgubili kilograme, pripazite na količinu ulja koju koristite i na odabir ulja.

Bijelo brašno zamijenite brašnom od cjelovitih žitarica

Ugljikohidrata se ne morate u potpunosti odreći, ali uvijek odaberite cjelovite žitarice jer sadrže i velik udio vlakana.

Pripazite što večerate

Ono što jedete u kasnim večernjim satima ne smije biti isto što ste jeli za ručak. Večera treba biti lagana, lako probavljiva i niskog glikemijskog indeksa (ne smije uzrokovati nagli porast razine šećera u krvi).

Redovito vježbajte

Nekoliko istraživanja je pokazalo da je zdrava prehrana ono što vam omogućava postizanje željene tjelesne težine, ali do željenih rezultata ćete brže i sigurnije doći ako počnete redovito vježbati. Vježbajte 45 minuta najmanje 3 puta tjedno i tokom dana se potrudite biti što aktivniji.

Smršavite uz ovih 5 napitaka!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije