Bademi su najzdravija grickalica! Znate li zašto?

Bademi su najzdravija grickalica! Znate li zašto?

Bademi su najzdravija grickalica! Znate li zašto?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Bademi su jedna od najpopularnijih vrsta orašastih plodova. Odličan su izvor minerala, vitamina, proteina, vlakana i niza drugih spojeva koji poboljšavaju zdravlje cjelokupnog organizma. Provedena su brojna istraživanja na temu utjecaja badema na zdravlje i znanstvenici svakim novim istraživanjem dolaze do novih pozitivnih saznanja. Donosimo vam neke od dokazanih prednosti badema.

Smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti

Bademi su odličan izvor zdravih masti koje štite zdravlje srca i cjelokupnog kardiovaskularnog sustava. Odličan su izvor antioksidacijskih spojeva koji smanjuju rizik od nastanka srčanog udara. Uz to, bademi su jako dobar izvor vitamina E, flavonoida koji ublažava kroničnu upalu. Odličan su izvor minerala, kao što su magnezij, kalcij, kalij, bakar, mangan i arginin. Sve su to spojevi koji imaju odlično djelovanje na zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Istraživanja su pokazala da bademi smanjuju razinu lošeg (LDL) kolesterola i povećavaju razinu dobrog (HDL) kolesterola. Svakodnevnom konzumacijom badema ćete spriječiti nakupljanje plaka unutar krvnih žila i preporučuju se svim osobama koje imaju povišen krvni tlak.

Saznajte zašto trebate svaki dan jesti bademe!

Poboljšavaju kognitivne funkcije

Bademi su odlični za zdravlje i funkcioniranje mozga. Visok udio riboflavina i L – karnitina ih čine odličnima za prevenciju upalnih procesa unutar mozga. Dosadašnja istraživanja su pokazala da bademi mogu smanjiti rizik od nastanka demencije i Alzheimerove bolesti.

Poboljšavaju zdravlje kože

Bademi su odličan izvor vitamina E i antioksidanata koji smanjuju razinu slobodnih radikala, održavaju kožu zdravom i mladolikom. Znanstvenici su ustanovili da bademi mogu smanjiti rizik od nastanka oštećenja uzrokovanih izlaganjem UV zrakama i na taj način smanjiti rizik od nastanka raka kože.

Smanjuju rizik od nastanka dijabetesa

Bademi su jako dobar izvor mononezasićenih masnih kiselina koje reguliraju razinu glukoze u krvi i kontroliraju način na koji ju tjelesne stanice koriste. Svakodnevnom konzumacijom badema možete smanjiti rizik od nastanka inzulinske rezistencije i naglih promjena razine šećera u krvi.

Jedite bademe za ravan trbuh!

Potiču rad probavnog sustava

Korica badema sadrži probiotike koji poboljšavaju zdravlje i potiču rad probavnog sustava. Probavni sustav se sastoji od niza dobrih bakterija koje su neophodne za njegov pravilan rad. Bez tih bakterija se povećava rizik od nastanka niza problema i poteškoća u radu probavnog sustava.

Smanjuju rizik od nastanka raka i upale

Bademi su jako dobar izvor antioksidanata koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali povećavaju rizik od nastanka kronične upale i kancerogenih stanica. Znanstvenici su ustanovili da bademi mogu smanjiti rizik od nastanka raka debelog crijeva, raka prostate i raka dojke.

Bademi imaju alkalno djelovanje

Alkalna hrana regulira pH vrijednost u tijelu i smanjuje rizik od nastanka niza bolesti. Jača imunološki sustav i potiče rad probavnog sustava. Dosadašnja istraživanja su pokazala da povećanjem unosa alkalnih namirnica možete smanjiti rizik od nastanka i širenja kancerogenih stanica jer one ne mogu preživjeti u alkalnim uvjetima.

Pripremite alkalnu vodu koja potiče mršavljenje i uklanja umor!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije