Trebamo li suplemente (dopune prehrane)?

Trebamo li suplemente (dopune prehrane)?

Trebamo li suplemente (dopune prehrane)?
  • Objavljeno: Četvrtak, 05.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zašto su važni?

Većina ljudi poseže za suplementima obasuta medijskim reklamiranjem određenog proizvoda. U skladu s time, prije ljeta poraste prodaja ß karotena, a početkom hladnijih dana i pojavom prvih viroza traži se vitamin C. Ipak, još prednjači prodaja multivitamina te vlada opće mišljenje da u jednoj tableti dobijemo sve što nam treba. Što je s ostalim vitaminsko - mineralnim pripravcima? Trebamo li ih zaista dodatno unositi ili je dovoljna hrana koju pojedemo?

Uz napetost i stres, koje smo prihvatili kao dio svakodnevnog života, i energiju kao potrebu, nužan nam je vitaminsko - mineralni režim koji nas neće "ostaviti na cjedilu". No, sve mora biti u paketu s uravnoteženom prehranom.

Analizirajmo stanje stresa kojem smo manje - više svi izloženi, bilo da je posrijedi fizičko ili emocionalno naprezanje tijela ili duha. Krajnji odgovor na takvo stanje je udar na probavni, cirkulacijski ili živčani sustav, a kao posljedica javljaju se umor, nesanica, alergijske reakcije - jednom rječju organizam je u kolapsu i treba hitnu obnovu. Stvari izgledaju puno bolje nakon što smo se naspavali, no štete koje su načinjene našim stanicama, trebaju pomoć upravo iz vitamina i minerala. Pružanje prve pomoći obaviti će antioksidanti. To su "četiri borca" koja čuvaju obrambenu liniju našeg organizma od napadača, tzv. slobodnih radikala koji nastaju pri udisaju svakog atoma kisika. Tu hrabru četvorku čine vitamini A, C, E i mineral selen. Uglavnom za njima i vapimo.

Danas, kada je izbor prehrambenih dodataka veći nego ikad i kada ih možemo nabaviti "na svakom uglu", teško se snaći i odabrati upravo ono što je najpotrebnije.

Najsigurnija metoda ipak je dijagnostika i utvrđivanje postojećeg stanja. Tek nakon toga možemo sa sigurnošću utvrditi koji dodatak je potrebno uzimati, u kojoj koncentraciji i koliko dugo da bi organizmu podarili dobro zdravlje i što je još važnije dali veliki ulog prevenciji, to jest spriječili nastanak bolesti.

Potrebe za vitaminsko - mineralnim dodacima treba koristitii ciljano, ovisno o zdravstvenom stanju organizma, spolu, dobi, vrsti prehrane, načinu življenja i mogućim prehrambenim ograničenjima. Promjene posla, bolest, tjelesne i emocionalne traume - sve to uzima danak u hranjivim tvarima. Naš organizam radi dvadeset četiri sata. Stanice ne idu na spavanje zajedno s nama i ne bi preživjele bez stalnog dotoka kisika i hranjivih tvari.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije