Najbolja ljetna hrana

Najbolja ljetna hrana

Najbolja ljetna hrana
  • Objavljeno: Subota, 12.07.2014.
  • Broj pregleda: 114
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ne trebate potrošiti bogatstvo da biste uživali u zdravim i ukusnim ljetnim namirnicama. Ljeto nam donosi veliki broj namirnica koje kriju čudesna ljekovita svojstva.

Avokado

Obiluje omega 3 masnim kiselinama koje ubrzavaju potrošnju masti i rad metabolizma. Poboljšava zdravlje krvnih žila. Sadrži nutritivne tvari koje će smanjiti rizik od nastanka raka i poboljšati rad jetre, koja je ključna u detoksikaciji tijela.

Bobičasto voće

Razne su vrste bobičastog voća, ali ni sa jednom ne možete pogriješiti. Svaka od njih obiluje nutritivnim tvarima i sadrži antioksidanse koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu i smanjuju rizik od nastanka raka. Neke vrste bobičastog voća sadrže antocijanine koji su moćni u zaštiti od bolesti mozga, a kvercetin pomaže u ublažavanju simptoma bolesti dišnog sustava i bolova u zglobovima.

Grožđe

Ljubičasto ili crveno grožđe je odličan izvor kvercetina, za kojeg se dokazalo da smanjuje rizik od nastanka depresije, poboljšava funkcioniranje mozga i ublažava simptome astme. Također sadrži resveratrol koji ima brojne zdravstvene prednosti. Smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti i produžuje životni vijek. Grožđe također ima antikancerogeno djelovanje i pomaže u izgradnji i jačanju kostiju.

Zeleno lisnato povrće

Obiluje vitaminima, mineralima, klorofilom, fitonutrijentima i enzimima. Zeleno lisnato povrće svakako zaslužuje svoje mjesto u vašoj prehrani. Što je boja tamnija, to sadrži više nutritivnih tvari. Ovo je naročito istina za klorofil koji mu daje zelenu boju. Većina zelenog lisnatog povrća sadrži veliku količinu kalcija i magnezija koji pomažu u izgradnji i jačanju kostiju, razvijanju mišićnog tkiva i opuštanju živčanog sustava.

Šljive

Imaju odlična antioksidativna svojstva. Smanjuju razinu slobodnih radikala koji nastaju pod utjecajem nezdravih životnih navika i štetnih vanjskih faktora. Pomažu regeneraciji stanica kože i tkiva, uključujući i stanice mozga.

Rajčice

Odličan su izvor vitamina C i likopena. Likopen ima antikancerogeno djelovanje i dokazano je da usporava starenje. Čak i mala razina likopena će imati odlično djelovanje na vaše zdravlje. Vitamin C je potreban za regeneraciju kože i jačanje imuniteta, a također ima antioksidativno djelovanje.

Lubenica

Iako su rajčice poznatiji izvor likopena, lubenica je također odličan izvor likopena. Sadrži tvari koje štite od nastanka raka, usporavaju starenje kože, produžuju životni vijek i smanjuju rizik od nastanka bolesti srca i krvožilnog sustava. Lubenica je odličan izvor vitamina C i beta karotena. Dokazano je da potiče detoksikaciju tijela.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije