Najzdravije namirnice u listopadu

Najzdravije namirnice u listopadu

Najzdravije namirnice u listopadu
  • Objavljeno: Subota, 05.10.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Današnji izbor namirnica je jako velik i skoro sve nam je uvijek dostupno. Iz tog razloga se jednostavno pronađemo u rutini i jedemo istu hranu. Kada biste jeli sezonski, to znači da biste jeli raznovrsno jer nije svaka namirnica dostupna uvijek, ako je uzgajana na prirodan način.

Želite li maksimalno iskoristiti sezonske namirnice, držite se ovih savjeta:

  • pronađite uzgajivače - vrlo lako može pronaći osobe koje uzgajaju hranu na prirodan način. Obično namirnice prodaju na tržnicama i štandovima
  • uzgajajte samostalno - ako imate pristup bilo kakvoj obradivoj površini zemlje, iskoristite to. Posadite omiljeno voće i povrće i uživajte u njemu kada sazrije
  • prilagodite svoje recepte - kuhajte s namirnicama koje su sezonske, iako to znači da ćete neka jela jesti samo u određeno doba godine
  • uzmite u obzir zamrzavanje hrane - ako u sezonskim namirnicama želite uživati malo dulje, kupite malo veću količinu i napravite zimnicu. Na taj način ćete uživati u zdravim i ukusnim namirnicama, a nećete opteretiti novčanik.

Sezonsko povrće u listopadu

Cikla

Cikla sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, magnezija i kalija. Odličan je izvor folne kiseline i mangana. Ciklu najčešće jedemo kao salatu.

Ako želite isprobati nešto novo, predlažemo vam ovu ukusnu juhu od cikle i crnog kima!

Brokula

Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, pantotenske kiseline, kalcija, željeza, magnezija i fosfora. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, kalija i mangana.

Pripremite pljeskavice od brokule i cvjetače!

Prokulice

Sadrže malo zasićenih masti i jako malo kolesterola. Dobar su izvor tiamina, riboflavina, željeza, magnezija, fosfora i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina K, A, C, B6, folne kiseline, kalija i mangana.

Isprobajte prokulice s javorovim sirupom!

Kupus

Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor tiamina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana. Kupus ne moramo uvijek jesti na isti način.

Probajte ovaj recept za ukusne tacose s bakalarom i salatom od kupusa!

Repa

Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor vitamina B6, kalcija, fosfora i mangana, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i kalija. Repa je jako ukusna i hranjiva.

Za hladnije dane predlažemo ukusnu juhu od mrkve i repe!

Cvjetača

Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor proteina, riboflavina, niacina, magnezija i fosfora, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana.

Ako želite probati cvjetaču na potpuno drugačiji način, predlažemo vam zapečene tortilje od cvjetače!

Bundeva

Sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor vitamina E, tiamina, niacina, vitamina B6, folne kiseline, kalcija i magnezija. Odličan je izvor vitamina A, C, kalija i mangana.

Bundeva je ukusna i pristupačna i od nje možete pripremiti hranjivi smoothie od bundeve!

Sezonsko voće u listopadu

Šljive

Sadrže jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A i K, a odličan su izvor vitamina C.

Pripremite kolač od šljiva i badema!

Grožđe

Sadrži jako malo kolesterola, zasićenih masti i soli. Dobar je izvor vitamina C i K. Grožđe je ukusno, hranjivo i za vrijeme njegove sezone puno pristupačnije.

Isprobajte smoothie od grožđa i nektarine!

Naranče

Sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor vitamina, folne kiseline i kalija. Odličan su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.

Pripremite kolač od naranče i bijele čokolade!

Kruške

Sadrže jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor vitamina C i dijetalnih vlakana. Kruške su odlične za izradu deserta i jako dobro se slažu uz đumbir.

Svakako isprobajte čokoladnu tortu s kruškama!

Jabuke

Sadrže malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.

Pripremite ukusnu pitu od badema i jabuka!

Dunja

Sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i bakra, a odličan izvor vitamina C. Dunje su jako popularne za izradu kompota i džema.

Probajte sami napraviti džem od dunja!

Brusnice

Sadrže jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor vitamina A i K, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i mangana.

Predlažemo da isprobate ovaj recept za kekse s bijelom čokoladom i brusnicama!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije