Napravite prirodnu boju za hranu!
Prehrambena boja se najviše koristi u slastičarstvu i pekarskim proizvodima. Da biste izbjegli komercijalno proizvedene boje, radije napravite zdravu domaću verziju. Kupovne boje su uglavnom na bazi petroleja i povezane su s hiperaktivnošću kod djece, osjetljivošću na hranu, osipima i ekcemima.
Prirodna bojila često imaju manji intenzitet, no to je zato što su kupovne boje koncentrat. S druge strane, samo nekoliko kapi soka od cikle, stvorit će intenzivnu ružičastu boju. Dozirajte prirodne boje kako ne biste previše intenzivirali okuse. Osim toga, preintenzivne boje ne ostavljaju dojam da je namirnica zdrava. Postoji i povrće u prahu koje, bez dodavanja vode, daje jaču boju. Alternativa mogu biti i sokovi. Temeljna boja povrća može postati smeđa kada je u alkalnom okruženju ili ako oksidira. Dakle, biljna boja će promijeniti nijansu, osim ako tijesto ne sadrži limun, ocat ili kiselo mlijeko. Ako radite kolače ili krafne, preporuka je u sirup od povrća ili voća dodati limun u omjeru 1:6. Boje će također biti intenzivnije ako od njih napravite pire, a ne čisti sok.
Crvena:
- sok od cikle
- cikla u prahu
- sok od nara
- pire od malina
Ružičasta:
- sok od cikle
- sok od brusnice
- sok od maline
Narančasta:
- sok od mrkve
- mrkva u prahu
- paprika
Žuta:
- kurkuma u prahu
- šafran u prahu
Zelena:
- tekući klorofil
- matcha prah
- spirulina u prahu
- sok od peršina
- sok od špinata
- peršin u prahu
- špinat u prahu.
Plava
Ovu boju je najteže proizvesti, prirodno ili u laboratoriju, stoga donosimo namirnice od kojih ćete približno dobiti željenu nijansu.
Sok od ljubičastog kupusa pomiješajte s malo sode bikarbone
Ljubičasta:
- ljubičasti slatki krumpir
- sok od borovnica
- koncentrirani sok od grožđa
Smeđa:
- kakao u prahu
- espresso
- instant kava
- crni čaj
- cimet
Crna:
- aktivni ugljen
- crnilo sipe.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345