Opće smjernice u prehrani kod mršavljenja

Opće smjernice u prehrani kod mršavljenja

Opće smjernice u prehrani kod mršavljenja
  • Objavljeno: Utorak, 19.04.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Jesti izvan kuće i smršaviti

  1. Ne ići gladan u restoran. Bolje pojesti prije jela nešto sa malo kalorija. Da se izbjegne velika glad: 1 jogurt s mekinjama ili salata (odlično prije ručka).
  2. Ne prihvatiti jela sa menija jer skrivaju masnoću. Bolje je tražiti nešto sa žara i reći da ne dodaju ulje.
  3. Piće: dok se čeka ručak, piti samo vodu ili sok od rajčice da se ugasi glad.
  4. Tražiti predjelo da se ne dođe u napast sa ostalim glavnim jelom.
  5. Dobro izabrati znači - odbaciti prženo, varivo, pohano, izabrati na žaru ili pari.
  6. Reducirati meni - uzeti npr. samo glavno jelo i salatu.
  7. Tražiti konobara da odnese tanjur kad ste pojeli dovoljno, tako da ne dođete u iskušenje da pojedete sve.

Ideje za uštedu ulja

1) ZAČIN ZA SALATU

Ocat, malo vode, peršin, origano, češnjak, naribana rajčica, nasjeckani luk, začini (npr. crvena paprika i samo par kapi ulja)

2) RIBA U ALU FOLIJI

U alu foliju staviti ribu ili piletinu, dodati povrće + kocku od juhe (dijetalnu), dobro zamotati. Staviti u pećnicu otprilike 15 minuta.

3) PIRE OD POVRĆA

Pireu od povrća ne dodavati ulje ni masnoće nego začiniti sa dijetnom kockom od juhe.

4) RIBLJI FILE

Riblji file (smrznuti) staviti na tanjur i direktno u mikrovalnu pećnicu na 4-5 minuta. U maloj teflon tavici staviti kap ulja, file od ribe i začiniti sa peršinom, češnjakom, lukom, paprikom i preko toga staviti 2-3 šnite rajčice. Dinstati na slaboj vatri da ne zagori. Tako će se sa sokom od rajčice skuhati i bez upotrebe ulja.

POVRĆE BEZ OGRANIČENJA: blitva, celer, patlidžan, matovilac, brokule, tikvice, lučice, kelj, kupus, šampinjoni, šparoge, špinat, zelena salata, krastavac, paprika, rotkvice, gljive, paradajz salata

POVRĆE S OGRANIČENJEM: artičoke (2-3), prokulice (3-4), mahune (1 mali tanjurić), poriluk (2-3), grašak (1 mali tanjurić) ili mrkva (2). Kukuruz - NE, cikla - 1!

CRVENO MESO (ograničiti na jednom tjedno, maksimalno dva puta): teletina bez masnoće, junetina, zečetina, konjetina.

IZBJEGAVATI: svinjetina, janjetina, naresci

PERAD: pripremati bez kože

BIJELA RIBA: sva (oslić, orada, zubatac, škarpina, kovač..., moguće je predloženu bijelu ribu zamijeniti nekom drugom po izboru).

IZBJEGAVATI: ribu u ulju ili s povrćem u konzervi

PLAVA RIBA: skuša, tuna, palamida, papalina, haringa...., također moguće zamijeniti predloženu plavu ribu nekom po želji (dozvoljena tunjevina u konzervi samo u vodi i to koliko se puta želi. Ostala prava riba ograničena na maksimalno dva puta tjedno)

ŠKOLJKE I RAKOVI: ograničeno samo dva puta tjedno

SIR: samo beznasni sirevi, zrnati sir, a izbjegavati sve fermentirane i tvrde sireve

ULJE: maksimalno 2 žličice maslinovog ulja dnevno. Izbjegavati prženo i masno. Ne kuhati sa maslacem, masti i margarinom

ZABRANJENO VOĆE: smokve, banane, grožđe, avokado, masline, kokos, kaki. Nije dozvoljeno suho voće ili kompoti od voća.

JAJA: ne više od 3 žumanjka tjedno, bjelanjak bez ograničenja

PIĆA: Voda minimalno 1,5 l dnevno. Poželjno izvan jela, prije i poslije. Ne piti alkohol, sokove ni osvježavajuća pića sa šećerom.

ZAČINI: u malim količinama mogu se upotrebljavati: češnjak, limun, luk, biljni začini, kumin, senf u zrnu, crvena paprika, sol, ocat, dijetalna kocka od povrća.

NE JESTI: majonezu, kečap, izbjegavati umake!

  • Ako osjetite glad popijte čaj bez šećera
  • U kavi šećer ukinuti, a staviti umjetna sladila, iako se s kavom ne smije pretjerivati
  • Paziti na količinu soli
  • Obrok obavljati uvijek za stolom (ne pred računalom, tv-om ili stojeći)
  • Jesti polako i dobro žvakati hranu
  • Ne preskočiti ni jedan obrok i ni jedan dio obroka
  • Ne grickati između obroka

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije