Otkrivamo male kulinarske tajne koje će svaki obrok spasiti od katastrofe!

Otkrivamo male kulinarske tajne koje će svaki obrok spasiti od katastrofe!

Otkrivamo male kulinarske tajne koje će svaki obrok spasiti od katastrofe!
  • Objavljeno: Utorak, 19.12.2017.
  • Broj pregleda: 661
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Otkrivamo male kulinarske tajne koje će svaki obrok spasiti od katastrofe!
Izvor slike: Pixabay

Ako ste ikada sudjelovali u pripremi jela, sigurno imate iskustva s preslanim varivima, preslatkim kolačima, raskuhanim povrćem i zagorjelim jelima.

To je izuzetno frustrirajuće, zar ne? Pogotovo ako ste tempirali ručak i gosti samo što nisu stigli!

Ako ste početnik, nezgode su normalna stvar i prihvatite ih kao najbolji način za učenje. Glavni savjet je da se ne žurite, jer se upravo u tim situacijama događaju prezačinjena jela i zagorjeli kolači!

Bili vi početnik ili iskusni lisac, savjeti za spašavanje pripremljenih jela, vrijede za sve! Vrijeme je blagdana, a iz brojnih kuhinja se već osjeti miris sarme, cimeta i kuhanog vina, stoga zaustavimo katastrofe na vrijeme:

Zagorjeli biskvit

Uglavnom kolače i torte radimo dan prije, pa u slučaju da nam biskvit ne uspije, imamo vremena napraviti novu. Međutim, što ako smo u stisci s vremenom a biskvit je djelomično izgorio?

Najčešće se događa da biskvit izgori na površini ili sa strane, stoga je najjednostavnije izvaditi kolač što prije iz pećnice, odrezati izgorjele dijelove i ponašati se kao da je sve u najboljem redu.

Druga opcija je izrezati zahvaćene dijelove biskvita, razmrviti ga i pomiješati s rastopljenom čokoladom i maslacem i utisnuti u kalup. Stavite biskvit na hlađenje i završite kolač prema receptu.

Treća opcija je napraviti biskvitne kuglice, odnosno lizalice na štapiću, prelivene crnom ili bijelom čokoladom. Dobre dijelove biskvita izrežite na komadiće i pomiješajte s otopljenom čokoladom u vrhnju za kuhanje. Dio otopljene čokolade pomiješajte s komadićima biskvita i rukama oblikujte kuglice.

Nataknite ih na plastične ili drvene štapiće. Kada se biskvit malo stisne, uronite kuglice u preostalu otopljenu čokoladu i ukrasite šarenim mrvicama!

Raskuhano povrće

Ako ste raskuhali povrće, ubacite ga u hladnu vodu na nekoliko minuta. To će zaustaviti proces kuhanja i očvrsnuti njegovu teksturu. Po želji, ohlađeno povrće možete pomiješati s krušnim mrvicama i sirom, te zapeći u pećnici.

Raskuhana riža i tjestenina

Raskuhanu rižu i tjesteninu možete tretirati isto kao i raskuhano povrće. Prvo ih obavezno isperite pod mlazom hladne vode, a zatim zapecite u pećnici ili na tavi s malo ulja ili maslaca.

Ledeni desert ili kolač koji ne izlaze iz kalupa

Ako ste napravili sladoled ili kolač u kalupu iz kojeg ga ne možete izvaditi, uronite ga s kalupom u toplu vodu na 1 minutu. To će opustiti kolač i olakšati vađenje iz kalupa. Ako ste napravili sladoled u kalupu, vađenje olakšajte uz pomoć sušila za kosu. Nekoliko sekundi zagrijavajte kalup i s lakoćom izvadite desert.

Preljuto jelo

Prezačinjenu i ljutu hranu možete lako ublažiti s malo šećera. Ako je riječ o jako ljutom varivu ili gulašu, dodajte malo sušenog voća ili marmelade. Kod ostalih jela možete dodati običan bijeli šećer, kiselo vrhnje, jogurt ili malo limuna.

Preslatko jelo

Teško je spasiti gotovu tortu ili pečene kekse, stoga isprobavajte kreme i tijesta tijekom pripreme. Ako primijetite da ste stavili previše šećera, dodajte malo soka od limuna ili nekog drugog citrusa. Mliječni proizvodi poput jogurta ili kiselog vrhnja, također mogu ublažiti slatkoću jela.

Na koji način vi spašavate neuspjelo jelo?

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije