Izbjegavajte ove namirnice ako imate problema sa zatvorom!

Izbjegavajte ove namirnice ako imate problema sa zatvorom!

Izbjegavajte ove namirnice ako imate problema sa zatvorom!
  • Objavljeno: Petak, 30.08.2019.
  • Broj pregleda: 3.714
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Mnogi ljudi povremeno mogu patiti od zatvora, naročito nakon obilnijih obroka. Ipak, ako se često susrećete s ovim problemom trebali biste promijeniti određene prehrambene navike. Svakako pokušajte na neko vrijeme izbaciti ove namirnice ili barem ograničiti konzumaciju istih.

Mliječni proizvodi

Mlijeko i sir mogu blokirati probavu. To ne znači da morate u potpunosti odustati od mliječnih proizvoda nego promijeniti izbor namirnica. Odaberite jogurt s probioticima, živim bakterijama koje pogoduju probavnom sustavu i rješavaju konstipaciju.

Brza ili gotova hrana

Gotova jela su praktična, no nezdrava. Većina gotove hrane sadrži premalo vlakana koja su potrebna za zdravlje crijeva i redovitu probavu.

Pržena hrana

Pržena hrana je puna masti i teško se probavlja. Hrana koja ne sadrži dovoljno vlakana se sporo probavlja. Hrana koja polako prolazi kroz debelo crijevo, s vremenom postaje dehidrirana, što ju čini tvrdom i suhom.

Jaja

Jaja su bogata bjelančevinama, no siromašna vlaknima. To ne znači da ih morate izbjegavati, nego uz njih dodati namirnicu koja je bogata vlaknima, poput špinata.

Meso

Meso obiluje proteinima i mastima, ali opet nedostaju vlakna. Kombinirajte meso s raznim povrćem koje će pomoći mesu da lakše prođe kroz probavni sustav.

Slatkiši

Kolači, keksi i ostali slatkiši, sadrže rafinirani šećer i masti, a malo vlakana i tekućine. Zamijenite slatkiše voćnim jogurtom i dodanom zobi. Probava će vam biti zahvalna.

Bijeli kruh

Bijelo brašno i njegovi produkti uzrokuju suhu i tvrdu stolicu. Birajte kruh od cjelovitih žitarica.

Kofein

Kava ponekad može imati i laksativni učinak, no većinom uzrokuje konstipaciju. Kofein u kavi ili bezalkoholnim pićima zadržava vodu u organizmu.

Alkohol

Alkohol djeluje slično kao i kofein. Ako nikako ne možete izbjeći konzumaciju alkohola, uz piće povremeno popijte i malo vode. Također je preporuka nakon svakog pića popiti čašu vode.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije