Ovo su namirnice koje treba izbjegavati ako imate problema sa zatvorom

Ovo su namirnice koje treba izbjegavati ako imate problema sa zatvorom

Ovo su namirnice koje treba izbjegavati ako imate problema sa zatvorom
  • Objavljeno: Utorak, 01.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Mnogi ljudi povremeno mogu patiti od zatvora, naročito nakon obilnijih obroka. Ipak, ako se često susrećete s ovim problemom trebali biste promijeniti određene prehrambene navike. Svakako pokušajte na neko vrijeme izbaciti ove namirnice ili barem ograničiti konzumaciju istih.

Mliječni proizvodi

Mlijeko i sir mogu blokirati probavu. To ne znači da morate u potpunosti odustati od mliječnih proizvoda nego promijeniti izbor namirnica. Odaberite jogurt s probioticima, živim bakterijama koje pogoduju probavnom sustavu i rješavaju konstipaciju.

Brza ili gotova hrana

Gotova jela su praktična, no nezdrava. Većina gotove hrane sadrži premalo vlakana koja su potrebna za zdravlje crijeva i redovitu probavu.

Pržena hrana

Pržena hrana je puna masti i teško se probavlja. Hrana koja ne sadrži dovoljno vlakana se sporo probavlja. Hrana koja polako prolazi kroz debelo crijevo, s vremenom postaje dehidrirana, što ju čini tvrdom i suhom.

Jaja

Jaja su bogata bjelančevinama, no siromašna vlaknima. To ne znači da ih morate izbjegavati, nego uz njih dodati namirnicu koja je bogata vlaknima, poput špinata.

Meso

Meso obiluje proteinima i mastima, ali opet nedostaju vlakna. Kombinirajte meso s raznim povrćem koje će pomoći mesu da lakše prođe kroz probavni sustav.

Slatkiši

Kolači, keksi i ostali slatkiši, sadrže rafinirani šećer i masti, a malo vlakana i tekućine. Zamijenite slatkiše voćnim jogurtom i dodanom zobi. Probava će vam biti zahvalna.

Bijeli kruh

Bijelo brašno i njegovi produkti uzrokuju suhu i tvrdu stolicu. Birajte kruh od cjelovitih žitarica.

Kofein

Kava ponekad može imati i laksativni učinak, no većinom uzrokuje konstipaciju. Kofein u kavi ili bezalkoholnim pićima zadržava vodu u organizmu.

Alkohol

Alkohol djeluje slično kao i kofein. Ako nikako ne možete izbjeći konzumaciju alkohola, uz piće povremeno popijte i malo vode. Također je preporuka nakon svakog pića popiti čašu vode.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije