Ovo je 5 najzdravijih začina na svijetu

Ovo je 5 najzdravijih začina na svijetu

Ovo je 5 najzdravijih začina na svijetu
  • Objavljeno: Nedjelja, 11.04.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Zbog njih su se vodili ratovi, po njima su nazvane najpopularnije pop grupe, novi kontinenti su otkriveni u potrazi za njima, a koristili su se kao sredstvo plaćanja. No, i prije nego što su bili korišteni kao novac, začini su bili lijekovi – iscjelitelji koji potječu iz prvih svjetskih civilizacija.

Još uvijek se otkrivaju nevjerojatni benefiti koje začini imaju za zdravlje. Od uravnoteženja šećera u krvi do jačanja moždane snage, pa sve do pomoći pri mršavljenju, a evo kojih pet začina spada pod najzdravije na svijetu.

Kakao – za srce i krvne žile

Osobe koje redovito konzumiraju kakao kao topli napitak ili ga jedu u tamnoj čokoladi, imaju puno bolje kardiovaskularne rezultate od onih koji to ne čine. Isto tako, žene koje su jele jednu do dvije porcije visokokvalitetne čokolade jednom tjedno imaju 32% manji rizik od razvoja zatajenja srca, a muškarci koji su jeli čokoladu otprilike par kockica tamne čokolade tjedno, imaju 17% manji rizik od moždanog udara u usporedbi s onima koji nisu konzumirali čokoladu.

Kakao ima i druge zdravstvene prednosti, sadrži polifenole i flavanole, protuupalne spojeve koji na više načina pomažu zaštititi srca. Kakao je bogat antioksidansima, a ovaj slatki začin može pomoći u kontroli bolesti povezanih s upalama poput dijabetesa i ciroze jetre te degenerativnih bolesti mozga poput Alzheimerove bolesti.

Cimet – za regulaciju šećera u krvi

Cimet je topli začin koji slasticama daje dodatni okus, a može pomoći u kontroli šećera u krvi i sprječavanju dijabetesa. Dodavanje cimeta obroku jednako je učinkovito kao lijekovi za dijabetes u stabilizaciji šećera u krvi i sprječavanju skokova inzulina, a njegovo antioksidativno djelovanje u krvi povećava se za 13%, dok se inzulin smanjuje za 20%. Cinamaldehid, aktivni sastojak cimeta, djeluje kao uravnoteživač šećera u krvi stimulirajući receptore inzulina na stanicama i dopuštajući da višak šećera ode iz krvi.

Postoje i druge zdravstvene prednosti cimeta, a to su da: poboljšava kolesterol, sprječava bolesti koje se prenose hranom, sprječava Alzheimerovu bolesti i pomaže ženama u liječenju sindroma policističnih jajnika.

Kurkuma – za jačanje mozga

Nazivana i šafranom za siromašne, zbog svoje žarko žute boje danas je nazivaju zlatnim začinom života. Tradicionalno korištena u indijskom kuhanju, kurkuma svoje zdravstvene blagodati duguje aktivnom sastojku kurkuminu, snažnom antioksidansu koji protuupalno djeluje na gotovo sve stanice u tijelu, jača imunološki sustav i liječi mnoge bolesti, od probavnih smetnji do raka.

Novije istraživanje pokazuje da je kurkuma učinkovit lijek za moždane bolesti. Osobe s rizikom od kognitivnih oštećenja koje su u prehranu dodale kurkumu, pokazale su značajno poboljšanje memorije nakon samo šest sati, a starije osobe koje su jele hranu bogatu kurkumom postigle su bolje rezultate na standardiziranim mentalnim testovima, a sve je više istraživanja koji potvrđuju ulogu kurkumina u prevenciji i liječenju Alzheimerove bolesti.

Đumbir – za želučane tegobe

Đumbir se tisućama godina u kineskoj medicini koristi kao olakšanje želučanih tegoba i pomoć probavi, a služi kao snažan relaksant mišića, koji pomaže smanjiti bol od tjelovježbe za čak 25%, kao i otjerati nadutost.

Đumbirove dobrobiti se pripisuju gingerolima, antioksidantima koji djeluju protuupalno i antibakterijski, a đumbir još smanjuje simptome artritisa, poboljšava kolesterol i sprječava rak.

Čili – za sagorijevanje masnoće

Čili ima mnoštvo benefita za zdravlje, od smanjenja krvnog tlaka do uklanjanja upale sinusa, a posljednja istraživanja potvrđuju pomoć kod mršavljenja. Pokazalo se da „vatreni“ kapsaicin, glavni spoj čilija, ubrzava metabolizam i smanjuje apetit. Znanstvenici istražuju pretvaranje kapsaicina u potpuno prirodni dodatak protiv pretilosti zbog njegove sposobnosti da aktivira „dobre“ kalorijske smeđe masne zalihe.

Samo 1 gram čilija (otprilike ½ čajne žličice) dovoljan je da vam smanji apetit i sagori više kalorija nakon obroka pa se svima koji vole ljutu hranu, a bore se s viškom kilograma, savjetuje da obroku dodaju malo čilija.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije