Otkrijte zašto je spirulina dobra za vaše zdravlje i koje su nuspojave!

Otkrijte zašto je spirulina dobra za vaše zdravlje i koje su nuspojave!

Otkrijte zašto je spirulina dobra za vaše zdravlje i koje su nuspojave!
  • Objavljeno: Petak, 16.04.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Spirulina je vrsta modrozelene alge koju pronalazimo u jezerima i oceanima. Bogata je vitaminima i važnim hranjivim tvarima zbog čega je i postala toliko popularna. Spirulina je kompletni protein što znači da sadrži svih 9 esencijalnih masnih kiselina, a rijetki znaju da spirulina sadrži čak 10 puta više beta karotena od mrkve.

Iako se u pravilu uzgaja na području Kine, Australije i Havaja, spirulinu pronalazimo u različitim dijelovima svijeta. Zapravo, ova alga se smatra jednim od najstarijih svjetskih izvora hrane. Astečki narod ju je konzumirao već u 16. stoljeću, a postoje bilješke koje govore da se spirulina koristi već tisuću godina kao prehrambeni proizvod.

Posljednjih godina spirulina je stekla veliku popularnost, a ako se pitate zašto je to tako, otkrijte koje su to najvažnije zdravstvene pogodnosti koje ova alga nudi.

1. Spirulina za detoksikaciju

Spirulina ima odlična detoksikacijska svojstva, a istraživanja su pokazala da potiče eliminaciju toksina i drugih nečistoća iz krvotoka. Ima moćno protuupalno djelovanje zbog čega je dobra u prevenciji kroničnih upalnih bolesti poput reumatoidnog artritisa.

Spirulina je odličan izvor antioksidansa koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu i potiču regeneraciju stanica., a stručnjaci tvrde da spirulina pomaže u smanjenju razine hormona stresa koji može povećati rizik od nastanka niza bolesti, uključujući bolesti kardiovaskularnog sustava i različite vrste raka.

2. Spirulina za mršavljenje

Spirulina je postala jako popularna kod osoba koje vode borbu s viškom kilogramima jer pomaže u kontroli apetita i ublažava žudnju za grickalicama. Brzo stvara osjećaj sitosti, što uvelike olakšava održavanje zdrave tjelesne težine.

Jedan od razloga zašto je spirulina dobra za mršavljenje je i velik udio proteina, vitamina i minerala, što znači da vam spirulina daje potrebnu energiju, a ne sadrži šećere i ugljikohidrate. Stručnjaci ističu da se za zdravo mršavljenje ne biste trebali osloniti samo i isključivo na spirulinu jer ovakva metoda mršavljenja nije zdrava i dat će kratkoročne rezultate.

3. Spirulina za energiju

Spirulina je popularni dodatak prehrani koji se vrlo često uzima prije treninga jer poboljšava izdržljivost i uklanja umor. Odličan je izvor lako probavljivih proteina pa se upravo zbog toga preporučuje svima koji intenzivno vježbaju.

Spirulina nuspojave

Kao i bilo koji drugi suplement ili dodatak prehrani, spirulina može uzrokovati nuspojave koje nikako ne želite. Zbog velikog udjela proteina može uzrokovati glavobolje, vrtoglavicu, bolove na području abdomena, mučnine i promjene u boji stolice i kože.

Osim toga, spirulina je alga, a alge koje su uzgajane u zagađenom okruženju mogu oštetiti zdravlje jetre, uzrokovati bolove u trbuhu, mučninu, povraćanje, slabost, prekomjernu žeđ, ubrzan rad srca, šok i smrt.

Ako se ne pridržavate preporučenih dnevnih doza, spirulina može povećati rizik od nastanka poremećaja u radu bubrega i jetre. Prije početka uzimanja spiruline se svakako posavjetujte s liječnikom, pogotovo ako bolujete od nekih bolesti ili uzimate lijekove.

Rizici i opasnosti spiruline

Naizgled se spirulina može činiti kao čudesna namirnica. Odličan je izvor vitamina, minerala i proteina, ali stručnjaci ističu da je potrebu za nutritivnim spojevima uvijek bolje zadovoljavati unosom raznolikih namirnica i usvajanjem zdravih prehrambenih navika. Tijelo lakše apsorbira sve nutritivne spojeve kada ih unesete putem cjelovitih namirnica, nego li putem suplemenata, odnosno dodataka prehrani.

Također, morate uzeti u obzir čistoću spiruline. Uzgaja se u čistim i nečistim vodama diljem svijeta pa može sadržavati zagađivače i štetne toksine. Jedno istraživanje je pokazalo da neki uzorci spiruline sadrže velik udio teških metala, uključujući željezo, merkur, živu pa čak i arsen. Zato prije početka uzimanja spiruline uvijek provjerite njezino porijeklo i pažljivo ju koristite.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije