Ovo su namirnice koje ne smijete zamrzavati!

Ovo su namirnice koje ne smijete zamrzavati!

Ovo su namirnice koje ne smijete zamrzavati!
  • Objavljeno: Subota, 23.10.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Nakon obilnog ručka ostatke hrane nitko ne voli bacati, a najjednostavniji način da ih očuvamo je stavljanje u hladnjak ili zamrzivač.

Uz već poznate namirnice poput jaja, mliječnih proizvoda i namirnica koje imaju veliki postotak vode, stručnjaci upozoravaju da ni ove namirnice nije dobro zamrzavati!

Već odmrznuta hrana

Zamrzavanje odmrznutih namirnica opasno je za zdravlje zbog razvoja štetnih bakterija. No, i za taj problem postoji rješenje. Prije zamrzavanja hranu rasporedite i zamrznite onu količinu koja je dovoljna za 1-2 tanjura. Ako ste i dalje zamrznuli previše, ponovno skuhajte ono što vam je preostalo jer u tom slučaju možete ponovno zamrznuti hranu.

Skuhana tjestenina

Kuhana tjestenina može stati nekoliko dana u hladnjaku, ali ako se odlučite smrznuti ju, imajte na umu da će se prilikom odmrzavanja tjestenina raspasti, promijeniti okus i teksturu te postati poput kaše.

Umaci

Ostatke umaka nije dobro zamrzavati jer dolazi do odvajanja sastojaka pa ih je najbolje pojesti isti dan. Stručnjaci upozoravaju i da posebnu pozornost treba obratiti na umake koji sadrže bilo koju vrstu brašna jer je njihovo odvajanje još intenzivnije.Kečap

Ako vam boca kečapa već dugo stoji otvorena, radije ju bacite jer će pri odmrzavaju postati vodenasta.

Krušne mrvice

Prilikom zamrzavanja krušne mrvice pokupe vodu, zato kad ih poželite odmrznuti postanu mekane, vlažne i promijene okus. Ako želite praviti jela u koja se dodaju krušne mrvice, onda je bolje odvojiti dio bez mrvica koji se može zamrznuti, a prilikom odmrzavanja naknadno dodajte svježe mrvice.

Pržena hrana

Ne preporučuje se zamrzavanje pržene hrane jer će tijekom odmrzavanja pustiti vlagu zbog koje će hrana postati kašasta, a razlog su upravo krušne mrvice koje se stavljaju prilikom prženja na ulju.

Svježe bilje i avokado

I avokado i bilje postat će kašasto, a zamrznuto zeleno bilje promijenit će boju u smeđu. Srećom, postoji način kako zamrznuti svježe bilje. Odvojite korijen od listova i njih zamrznite s kockicama leda. Kad krenete kuhati možete led odmah ubaciti u vruću vodu.

Konzerve

Pri zamrzavaju konzervirane hrane postoji mogućnost eksplozije. Prednost hrane u konzervi je upravo ta da može dugo stajati u hladnjaku pa ju nema ni potrebe zamrzavati.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije