Peršinom potaknite rad bubrega, regulirajte krvni tlak i smanjite rizik od raka!

Peršinom potaknite rad bubrega, regulirajte krvni tlak i smanjite rizik od raka!

Peršinom potaknite rad bubrega, regulirajte krvni tlak i smanjite rizik od raka!
  • Objavljeno: Nedjelja, 14.08.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Korištenje bilja i začina je odličan način za poboljšanje okusa i nutritivnih svojstava jela. Peršin je pristupačan i lako se uzgaja. Dobre se slaže s većinom namirnica i može se koristiti kao dodatak juhama, mesu, ribi ili piletini.

Peršin je odličan izvor vitamina C

Peršin je odličan izvor vitamina C koji je neophodan za pravilan rad svake tjelesne stanice. Manjak vitamina C povećava rizik od nastanka niza bolesti, uključujući bolesti kardiovaskularnog sustava, usne šupljine, gripe i prehlade.

Vitamin C u pravilu povezujemo sa citrusnim voćem, kao što su naranče i grejp, iako ga sadrži veliki broj drugih namirnica. Jača imunološki sustav i smanjuje rizik od nastanka bakterijskih i virusnih infekcija.

Pripremite detoksikacijski smoothie od peršina i đumbira!

Peršin potiče rad bubrega

Peršin ima blago diuretsko djelovanje i potiče eliminaciju suvišne tekućine iz tijela. Istraživanja su pokazala da peršin može potaknuti rad bubrega i smanjiti rizik od nastanka bubrežnih bolesti.

Ako bolujete od bubrežnih ili žučnih kamenaca, svakako se prije početka svakodnevne konzumacije peršina posavjetujte s liječnikom.

Peršin može regulirati krvni tlak

Peršin je jako dobar izvor folne kiseline koja pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Osim u peršinu, folnu kiselinu pronalazimo u grašku, narančama, cjelovitim žitaricama, cikli, prokulicama i špinatu.

Znanstvenici su otkrili da folna kiselina može pomoći spriječiti DNA oštećenja i smanjiti rizik od nastanka kancerogenih stanica. Peršin može smanjiti rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava i srčanog udara.

Peršin je jako dobar izvor vitamina K

Jeste li znali da je vitamin K neophodan za pravilan rad cijelog organizma? Vitamin K sudjeluje u prevenciji krvnih ugrušaka i potiče zacjeljivanje rana. Istraživanja su pokazala da vitamin K može pomoći spriječiti oštećenja koštanog tkiva, kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara.

Peršin potiče rad probavnog sustava

Istraživanja su pokazala da osobe koje svakodnevno konzumiraju peršin imaju manji rizik od nastanka probavnih tegoba, kao što su nadutost, zatvor i grčevi na području abdomena. Svakodnevnom konzumacijom peršina možete smanjiti rizik od nastanka raka debelog crijeva.

Pripremite sok za bolji rad probave!

Peršin potiče rast kose

Istraživanja su pokazala da osobe koje svakodnevno konzumiraju peršin imaju manji rizik od pojačanog opadanja kose i nastanka ćelavosti. Za još bolje rezultate svakodnevno utrljavajte ulje od peršin u tjeme.

Peršin ublažava bolove u zglobovima

Peršin ima odlično protuupalno djelovanje i može ublažiti bolove na području zglobova. Jako je dobar za osobe koje boluju od reumatoidnog artritisa i osteoartritisa. Peršin će smanjiti rizik od zadržavanja vode u tijelu, što može povećati rizik od širenja kronične upale.

Peršin smanjuje rizik od nastanka raka

Peršin je jako dobar izvor flavonoida koji smanjuju rizik od nastanka stanica raka. Jedno istraživanje je pokazalo da peršin može pomoći u prevenciji širenja stanica raka dojke.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije