Piramida prehrane - što i koliko jesti?
Zdravi slatkiši
Koliko: 30 grama 2 do 3 puta tjedno
Zdrav izbor: nezaslađeno suho voće, tamna čokolada, voćni sorbet, med
Zašto?
Tamna čokolada je dobar antioksidans. Odaberite tamnu čokoladu s najmanje 70 posto kakaa i jedite 30 grama nekoliko puta tjedno. Voćni sorbet je najbolji izbor u usporedbi s drugim smrznutim desertima.
Crno vino
Koliko: ne više od 1 do 2 čaše dnevno
Zdrav izbor: suho, crveno vino
Zašto?
Crveno vino ima izražen antioksidativni učinak, ali ako ne pijete alkohol, nemojte ni počinjati.
Čaj
Koliko: 2 do 4 šalice dnevno
Zdrav izbora: bijeli, zeleni, oolong čaj.
Zašto?
Čaj je bogat katehinima i drugim antioksidantima.
Ljekovita bilja i začini
Koliko: Neograničeno
Zdrav izbor: kurkuma, curry prah (koji sadrži kurkumu), đumbir i češnjak, paprika, chili paprika, bosiljak, cimet, ružmarin, timijan.
Zašto?
Koristite ove začine kada kuhate. Kurkuma i đumbir imaju jake prirodne antiupalne agense.
Ostali izvori proteina
Koliko: 1-2 obroka tjedno
- Jedna porcija sira - 30 grama
- Jedna porcija jaja - 1 jaje
- Jedna porcija kuhane peradi - 90 grama
Zdravi izbor: prirodni sirevi, nemasni i obogaćeni omega 3 masnim kiselinama, ako možete, jedite perad bez kože.
Zašto?
U principu, pokušajte smanjiti potrošnju životinjskih proizvoda. Ako jedete piletinu uklonite kožu i masti. Koristite nemasne mliječne proizvode, uglavnom jogurt i prirodne sireve, kao što je ementaler i parmezan. Ako jedete jaja, odaberite domaća jaja.
Azijske gljive
Koliko: Neograničeno
Zdrav izbor: shiitake (to je ono što je na raspolaganju u našim trgovinama)
Zašto?
Ove gljive sadrže tvari koje poboljšavaju imunološki sustav. Nikada se ne jedu sirove i smanjite potrošnju općeprihvaćenih komercijalnih gljiva.
Soja
Koliko: 1-2 obroka dnevno
- jedno serviranje tofua - ½ šalice
- jedno serviranje sojinog mlijeka - 1 šalica
- jednog serviranje soje - 1 čaša
Zdrav izbor: tofu, soja, sojino mlijeko
Zašto?
Proizvodi od soje sadrže izoflavone koji su dobri antioksidanti i sredstva za prevenciju raka.
Riba i plodovi mora
Koliko: 2-6 obroka tjedno
Jedno serviranje ribe i plodova mora - 120 grama
Zdrav izbor: pastrva, losos, haringa, sardine i bakalar.
Zašto?
Riba je bogata omega 3 masnim kiselinama. Ako ne želite jesti ribu, uzmite 2 do 3 grama ribljeg ulja dnevno.
Zdrave masti
Koliko: 5-7 obroka dnevno
- Jedna porcija maslinovog ulja - 1 žličica
- Jedno serviranje - 2 oraha
- Jedna porcija sjemenki - 1 žlica
- Jedna porcija avokada - 30 grama
Zdrav izbor: za kuhanje, koristite ekstra djevičansko maslinovo ulje i canola ulje. Ostali izvori zdrave masti su orasi, avokado i sjemenke.
Zašto?
Zdrave masti su bogate omega 3 masnim kiselinama. Ekstra djevičansko maslinovo ulje je bogato polifenolima s antioksidativnim djelovanjem, canola ulje je bogato omega 3 masnim kiselinama.
Cjelovite žitarice
Koliko: 3-5 obroka dnevno
Jedno serviranje - oko ½ šalice kukuruza
Zdrav izbor: smeđa riža, basmati riža, divlja riža, heljda, ječam, zob, quinoa
Zašto?
Cjelovite žitarice probavljaju se sporije, čime se sprječava porast razine šećera u krvi. Cjelovite žitarice su sjemenke koje nisu oštećene, što je samo po sebi vrlo korisno za organizam.
Tjestenina (kuhana "al dente")
Koliko: 2-3 obroka tjedno
jedno serviranje - ½ šalice kuhane tjestenine
Zdrav izbor: tjestenina od grubog brašna koje ne sadrži jaja, rižini rezanci, heljdini rezanci.
Zašto?
Tjestenina kuhana al dente, ima niži glikemijski indeks od potpuno kuhane tjestenine.
Grah
Koliko: 1-2 obroka dnevno
jednog serviranja - ½ šalice kuhanog graha
Zdrav izbor: crveni i crni grah, slanutak (humus), leća
Zašto?
Grah je bogat folnom kiselinom, magnezijem, kalijem, topivim vlaknima i ima nizak glikemijski indeks.
Prehrambeni aditivi
Koliko: svakodnevno
Visoka kvaliteta, multivitamini koji uključuju glavne antioksidante (vitamin C, vitamin E, vitamin A i selena), koenzim Q10, 2-3 grama ribljeg ulja, 1 000 IU vitamina D3
Zašto?
Prehrambeni dodaci pomažu da ispunite sve praznine u svojoj prehrani.
Povrće
Koliko: 4-5 obroka dnevno mimalno
jednog serviranje - ½ šalice kuhanog, sirovog povrća ili soka od povrća
Zdravi izbor: lagano kuhano zeleno povrće (špinat, kupus, brokula, prokulice i cvjetače), mrkva, repa, luk, grašak i sirovi kupus.
Zašto?
Povrće je bogato flavonoidima i karotenoidima.
Voće
Koliko: 3-4 obroka dnevno
Jedna porcija - ½ šalice sirovog voća ili voćnog soka
Zdrav izbor: maline, borovnice, jagode, breskve, naranče, grejp, crveno grožđe, šljive, šipak, kupine, višnje, jabuke i kruške.
Zašto?
Plodovi su bogati flavonoidima i karotenoidima, prirodnim antioksidantima.
Voda
Koliko: tijekom dana
Zdrav izbor: koristite pročišćenu vodu ili napitke koji se spravljaju s pročišćenom vodom, kao što je nezaslađen čaj ili vodu s manjom količinom voćnog soka za okus
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345