Roštilj kod kuće ‘’bez roštilja’’? Moguće je uz ove savjete!

Roštilj kod kuće ‘’bez roštilja’’? Moguće je uz ove savjete!

Roštilj kod kuće ‘’bez roštilja’’? Moguće je uz ove savjete!
  • Objavljeno: Nedjelja, 25.04.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Ako u svom dvorištu nemate vanjski roštilj na ugljen, ili pak živite u zgradi, to ne znači da kod kuće ne možete napraviti roštilj! Uz dobru pripremu dobit ćete savršen okus mesa i povrća, pripremljen na zdrav način u vlastitom domu.

Ako želite pripremiti roštilj kod kuće nalik onom pravom, investirajte u električni roštilj koji možete staviti na balkon ili pak u dobru grill tavu da biste roštilj pripremili u kuhinji.

Koje meso izabrati za roštilj?

Za početak je potrebno izabrati najbolje komade mesa za roštilj. Najčešće su to ćevapi, pljeskavice, svinjski vrat i piletina. Osim mesa, na roštilju, odnosno grill tavi pripremite i priloge. Za roštilj je najbolje izabrati povrće kao što su tikvice, paprike, luk i šampinjoni. Možete ih peći samostalno, ili pak napraviti ukusne vegetarijanske ražnjiće.

Marinada za roštilj

Kada je riječ o roštilju priprema je, mogli bismo reći, pola posla. Svaki grill majstor ima svoju tajnu kako začiniti meso za roštilj, a ono što je ključno za savršeno sočno meso je marinada.

Marinada za roštilj sadrži nekoliko ključnih sastojaka, to su kiselina poput limunovog soka ili octa koji će omekšati meso i osigurati njegovu sočnost, zatim maslinovo ulje, začinsko bilje, šećer koji će poslužiti za regulaciju kiselosti te naravno sol.

Budite slobodni eksperimentirati sastojcima za marinadu, pa tako možete iskoristiti senf ili pak pivo koje će mesu dati posebno hrskavu koricu.

Nemojte zaboraviti na vrijeme marinirati i začiniti meso. Marinadu za piletinu i svinjetinu je najbolje pripremiti preko noći, odnosno ostaviti meso u marinadi barem 12 sati. Za to će najbolje poslužiti plastična vrećica sa zatvaračem u koju ćete staviti meso. U posudi najprije pomiješajte sve sastojke za marinadu, a zatim ju ulijte u vrećicu s mesom. Osim u vrećici, meso možete marinirati u plastičnoj posudi s poklopcem, pritom pripazite da je svaki komad mesa potpuno prekriven marinadom.

Kako ispeći roštilj?

Barem pola sata prije pečenja meso izvadite iz hladnjaka kako bi se malo ugrijalo na sobnoj temperaturi. Zahvaljujući marinadi, mesu nije potrebno dodavati nikakve masnoće tijekom pečenja.

Roštilj ili grill tava moraju biti zagrijani na maksimalnu temperaturu, koju ćete kasnije smanjiti ako je riječ o komadima mesa koje je potrebno peći pri nižim temperaturama. Najprije ispecite komade mesa kojima je dulje potrebno da se ispeku, a zatim prijeđite na one koji su brže gotovi kao što je piletina.

Za okretanje mesa na roštilju koristite lopaticu, nikako vilicu kako sokovi ne bi iscurili iz mesa. Kako biste sačuvali sokove lopaticom nikako nemojte pritiskati meso, a okretanje mesa svedite na minimum.

Nakon što je meso pečeno, nemojte ga odmah rezati, već pričekajte nekoliko minuta da se ohladi kako biste sačuvali sokove.

Recepti za roštilj

Za vas smo pronašli nekoliko ukusnih recepata za roštilj, marinade i ukusne umake. Pobrinite se da sve sastojke pripremite na vrijeme i u pogon stavite svoj električni roštilj na balkonu ili grill tavu u kuhinji.

Piletina s roštilja u marinadi od meda

Uz ovaj recept pileća prsa na roštilju nikad neće ispasti suha i bezukusna!

Recept Piletina s roštilja u marinadi od meda pronađite klikom na link ili na sliku.

recept za piletinu na roštilju

Svinjski odresci u limunskoj marinadi

Svinjski odresci na roštilju ili grill tavi će ispasti neodoljivo sočni zahvaljujući marinadi od limuna. Želite li posebnu rapsodiju okusa odreske poslužite uz pikantni umak!

Recept Svinjski odresci u limunskoj marinadi pronađite klikom na link ili na sliku.

svinjetina na roštilju

Pljeskavice sa slaninom i gljivama

Ove ukusne i sočne pljeskavice uz dodatak gljiva i slanine će oduševiti svakog gurmana.

Recept Pljeskavice sa slaninom i gljivama pronađite klikom na link ili na sliku.

pljeskavice sa slaninom na roštilju

Marinirani škampi s roštilja

Volite li više ''morski'' roštilj nego meso, onda morate isprobati ove ražnjiće sa škampima.

Recept Marinirani škampi s roštilja pronađite klikom na link ili na sliku.

marinirani škampi na roštilju

Teksaška marinada za roštilj

Ova marinada, koja može poslužiti i kao umak, savršen je izbor za ljubitelje slatko-kiselog.

Recept Teksaška marinada za roštilj pronađite klikom na link ili na sliku.

marinada za roštilj

Umak za roštilj Bourbon Whiskey

Želite li jelu s roštilja dati pikantnu notu, onda morate pripremiti ovaj zanimljivi umak.

Recept Umak za roštilj Bourbon Whiskey pronađite klikom na link ili na sliku.

umak za roštilj

Marinada za piletinu

Prava marinada je tajna savršene piletine s roštilja, bez obzira pripremate li meso na električnom roštilju ili u grill tavi! Osim za piletinu, ovu marinadu možete iskoristiti za bilo koji drugi komad mesa.

Recept Marinada za piletinu na roštilju pronađite klikom na link ili na sliku.

piletina na roštilju

Bijeli umak od češnjaka za roštilj

Što je roštilj bez aromatičnog umaka od češnjaka? Osim uz meso, ovaj umak savršeno odgovara i uz grilano povrće

Recept Bijeli umak od češnjaka za roštilj pronađite klikom na link ili na sliku.

umak od češnjaka za roštiljDobar tek!

Najnovije

Najčitanije