Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Soja - namirnica budućnosti

Soja - namirnica budućnosti

Soja - namirnica budućnosti
  • Objavljeno: Utorak, 13.01.2009.
  • Broj pregleda: 9.105
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zašto je posebna?

Soja je biljka koja potiče iz Istočne Azije i bila je jedna od najvažnijih izvora ishrane u Aziji. Soja hispida ili Glycine max je vrsta biljke iz familije bobova. Ovisno o vrsti imamo žutu, zelenu i crnu soju. Od njenog sjemena se cijedi i pravi sojino ulje koje se koristi u proizvodnji margarina i sapuna. Ocjeđeni dijelova se mogu iskoristiti za izradu kolača i brašna, dok od kuhane soje se proizvodi sojino mlijeko, tofu ili se koristi kao začinski sos.

U današnje vrijeme se sve više priča o hrani biljnog podrijetla koja ima mnoštvo pozitivnih utjecaja na zdravlje. Soja kao ''top'' namirnica 21.stoljeća se i danas izrazito istražuje, te su joj dokazane brojne prehrambene vrijednosti zbog kojih i sama prodaja soje raste velikom brzinom.

Soja je bjelančevinama najbogatija biljka. Sadržava puno minerala, vlakana, proteina (37 - 50%), esencijalnih masnih kiselina (omega- 3 masne kiseline), fitoestrogena i izoflavona. Sojine bjelančevine su visoko kvalitetna hrana jer su odlično izbalansirane po sastavu aminokiselina i kao takve se lako metaboliziraju. Ne sadrže kolesterol pa se preporučuju i onima koji imaju problem sa bolestima srca - povišeni tlak, dijabetes, ateroskleroza... Istraživanja su pokazala da se snižava razina kolesterola ako unos životinjskih bjelančevina zamjenimo sa sojom. Što bi značilo da ako u jelovnik uključimo 50% sojinih proizvoda smanjiti ćemo rizik od srčanih bolesti za isto toliki postotak.

Zbog velikog udjela minerala - soli kalcija, kalija, fosfora, željeza sojini proizvodi se preporučuju ljudima sa kardiovaskularnim bolestima, anemijom i poremećajima nervog sistema. Fitoestrogeni iz soje liče na hormon estrogen, ali su nekoliko tisuća puta slabiji od njega, te pomažu zaustaviti bujanje raka ovisnog o hormonima i drugih oblika bolesti. To čine tako što se vežu na receptore estrogena na stanicama (ukoliko konzumirate soju) te sprječavaju vezivanje snažnih estrogena na te receptore pa tako i uvećavanje stanica tumornog tkiva ako je stanica zahvaćena tumorom. Izoflavoni (genistein i daidzein) potpomažu regulaciju hormonalne ravnoteže u žena.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije