Soja - namirnica budućnosti

Soja - namirnica budućnosti

Soja - namirnica budućnosti
  • Objavljeno: Utorak, 13.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zašto je posebna?

Soja je biljka koja potiče iz Istočne Azije i bila je jedna od najvažnijih izvora ishrane u Aziji. Soja hispida ili Glycine max je vrsta biljke iz familije bobova. Ovisno o vrsti imamo žutu, zelenu i crnu soju. Od njenog sjemena se cijedi i pravi sojino ulje koje se koristi u proizvodnji margarina i sapuna. Ocjeđeni dijelova se mogu iskoristiti za izradu kolača i brašna, dok od kuhane soje se proizvodi sojino mlijeko, tofu ili se koristi kao začinski sos.

U današnje vrijeme se sve više priča o hrani biljnog podrijetla koja ima mnoštvo pozitivnih utjecaja na zdravlje. Soja kao ''top'' namirnica 21.stoljeća se i danas izrazito istražuje, te su joj dokazane brojne prehrambene vrijednosti zbog kojih i sama prodaja soje raste velikom brzinom.

Soja je bjelančevinama najbogatija biljka. Sadržava puno minerala, vlakana, proteina (37 - 50%), esencijalnih masnih kiselina (omega- 3 masne kiseline), fitoestrogena i izoflavona. Sojine bjelančevine su visoko kvalitetna hrana jer su odlično izbalansirane po sastavu aminokiselina i kao takve se lako metaboliziraju. Ne sadrže kolesterol pa se preporučuju i onima koji imaju problem sa bolestima srca - povišeni tlak, dijabetes, ateroskleroza... Istraživanja su pokazala da se snižava razina kolesterola ako unos životinjskih bjelančevina zamjenimo sa sojom. Što bi značilo da ako u jelovnik uključimo 50% sojinih proizvoda smanjiti ćemo rizik od srčanih bolesti za isto toliki postotak.

Zbog velikog udjela minerala - soli kalcija, kalija, fosfora, željeza sojini proizvodi se preporučuju ljudima sa kardiovaskularnim bolestima, anemijom i poremećajima nervog sistema. Fitoestrogeni iz soje liče na hormon estrogen, ali su nekoliko tisuća puta slabiji od njega, te pomažu zaustaviti bujanje raka ovisnog o hormonima i drugih oblika bolesti. To čine tako što se vežu na receptore estrogena na stanicama (ukoliko konzumirate soju) te sprječavaju vezivanje snažnih estrogena na te receptore pa tako i uvećavanje stanica tumornog tkiva ako je stanica zahvaćena tumorom. Izoflavoni (genistein i daidzein) potpomažu regulaciju hormonalne ravnoteže u žena.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije