Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što pesticidi rade vašem tijelu?

Što pesticidi rade vašem tijelu?

Što pesticidi rade vašem tijelu?
  • Objavljeno: Utorak, 18.09.2012.
  • Broj pregleda: 8.426
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Iako su stvoreni za uništavanje nametnika, njihova prvobitna namjena jest i uvijek će ostati uništavanje. Iako uzgajivači uglavnom tvrde da male doze pesticida nisu štetne, znanstvenici pobijaju te tvrdnje. Čak i male doze pesticida mogu ugroziti zdravlje ako ih konzumirate duže razdoblje. Nismo svi u mogućnosti konzumirati hranu iz vlastitog vrta pa nam ne preostaje ništa drugo nego odlazak u najbliži supermarket i kupovina namirnica o čijem uzgoju ne znamo gotovo ništa.

Trgovina organske hrane je ponekad neizbježna i, bez obzira što su cijene više, dugoročno gledajući je isplativije. Naime, zdrava prehrana znači i zdraviji organizam, a zdraviji organizam znači manje odlazaka liječniku i kupovanja lijekova. Na kraju krajeva, kvalitetna i uravnotežena prehrana je nešto na čemu biste trebali najmanje štedjeti.

Znanstvenici su otkrili da pesticidi mogu uzrokovati niz zdravstvenih problema i ugroziti ljudski život, a mi vam donosimo one koje su znanstvenici dokazali.

Dijabetes

Godinama je proučavana veza između dijabetesa i pesticida. Posljednji dokazi upućuju da pesticidi stvaraju otpornost tijela na inzulin. Znanstvenici su također utvrdili da pretile osobe koje imaju veću razinu organokloriranih spojeva u tijelu imaju veći rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Osim pesticida, štetnima su se pokazali i kemijski osvježivači zraka pa ih u potpunosti izbjegavajte.

Rak

Više od 260 istraživanja je potvrdilo da pesticidi mogu uzrokovati razne vrste raka, uključujući limfom, leukemiju, rak mozga, dojki, prostate, debelog crijeva, jetre i pluća. Izbjegavajte plastično posuđe, a namirnice koje imaju najvišu razinu pesticida (jabuke, breskve, zelena salata, grožđe) kupujete u trgovinama organskih proizvoda.

Autizam

Vodeći svjetski istraživači autizma vjeruju da autizam nastaje kombinacijom gena kod zagađivača kojima su se roditelji izlagali prije i tijekom djetetova začeća. Mnogi pesticidi nametnike ubijaju tako da im prvo unište neurološka djelovanja, a čini se da to isto rade i nerođenoj djeci.

Pretilost

Neki pesticidi ometaju hormonsku ravnotežu u tijelu. Mogu ometati djelovanje hormona i njihovo oslobađanje. Znanstvenici su otkrili više od 50 pesticida koji negativno utječu na hormonsku ravnotežu u tijelu, a neki od njih uzrokuju metaboličke poremećaje i pretilost.

Neplodnost

Liječnici i znanstvenici tvrde da pesticidi mogu uzrokovati neplodnost kod muškaraca i žena, i pobačaj. Istraživanja su pokazala da muškarcima pada razina testosterona kada konzumiraju hranu, naročito jabuke, koje nisu organski uzgajane. Izbjegavajte voće i povrće koje imaju najvišu razinu pesticida (jabuke, breskve, zelena salata, grožđe, jagode, šljive). Te namirnice kupujte u trgovinama organskih proizvoda.

Urođene mane

Djeca koja su začeta tijekom proljeća i ljeta imaju najviši rizik od urođenih poremećaja. Naime, za vrijeme proljeća i ljeta je izloženost hrani punoj pesticida najviša. Spina bifida i Downov sindrom su neke od urođenih mana koje se javljaju najčešće kod djece začete u doba proljeća i ljeta. U to doba je velika količina pesticida i u vodi. Pijte filtriranu vodu i jedite organski uzgajanu hranu ako planirate začeće, a naročito ako ste trudni.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije