Što pesticidi rade vašem tijelu?

Što pesticidi rade vašem tijelu?

Što pesticidi rade vašem tijelu?
  • Objavljeno: Utorak, 18.09.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Iako su stvoreni za uništavanje nametnika, njihova prvobitna namjena jest i uvijek će ostati uništavanje. Iako uzgajivači uglavnom tvrde da male doze pesticida nisu štetne, znanstvenici pobijaju te tvrdnje. Čak i male doze pesticida mogu ugroziti zdravlje ako ih konzumirate duže razdoblje. Nismo svi u mogućnosti konzumirati hranu iz vlastitog vrta pa nam ne preostaje ništa drugo nego odlazak u najbliži supermarket i kupovina namirnica o čijem uzgoju ne znamo gotovo ništa.

Trgovina organske hrane je ponekad neizbježna i, bez obzira što su cijene više, dugoročno gledajući je isplativije. Naime, zdrava prehrana znači i zdraviji organizam, a zdraviji organizam znači manje odlazaka liječniku i kupovanja lijekova. Na kraju krajeva, kvalitetna i uravnotežena prehrana je nešto na čemu biste trebali najmanje štedjeti.

Znanstvenici su otkrili da pesticidi mogu uzrokovati niz zdravstvenih problema i ugroziti ljudski život, a mi vam donosimo one koje su znanstvenici dokazali.

Dijabetes

Godinama je proučavana veza između dijabetesa i pesticida. Posljednji dokazi upućuju da pesticidi stvaraju otpornost tijela na inzulin. Znanstvenici su također utvrdili da pretile osobe koje imaju veću razinu organokloriranih spojeva u tijelu imaju veći rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Osim pesticida, štetnima su se pokazali i kemijski osvježivači zraka pa ih u potpunosti izbjegavajte.

Rak

Više od 260 istraživanja je potvrdilo da pesticidi mogu uzrokovati razne vrste raka, uključujući limfom, leukemiju, rak mozga, dojki, prostate, debelog crijeva, jetre i pluća. Izbjegavajte plastično posuđe, a namirnice koje imaju najvišu razinu pesticida (jabuke, breskve, zelena salata, grožđe) kupujete u trgovinama organskih proizvoda.

Autizam

Vodeći svjetski istraživači autizma vjeruju da autizam nastaje kombinacijom gena kod zagađivača kojima su se roditelji izlagali prije i tijekom djetetova začeća. Mnogi pesticidi nametnike ubijaju tako da im prvo unište neurološka djelovanja, a čini se da to isto rade i nerođenoj djeci.

Pretilost

Neki pesticidi ometaju hormonsku ravnotežu u tijelu. Mogu ometati djelovanje hormona i njihovo oslobađanje. Znanstvenici su otkrili više od 50 pesticida koji negativno utječu na hormonsku ravnotežu u tijelu, a neki od njih uzrokuju metaboličke poremećaje i pretilost.

Neplodnost

Liječnici i znanstvenici tvrde da pesticidi mogu uzrokovati neplodnost kod muškaraca i žena, i pobačaj. Istraživanja su pokazala da muškarcima pada razina testosterona kada konzumiraju hranu, naročito jabuke, koje nisu organski uzgajane. Izbjegavajte voće i povrće koje imaju najvišu razinu pesticida (jabuke, breskve, zelena salata, grožđe, jagode, šljive). Te namirnice kupujte u trgovinama organskih proizvoda.

Urođene mane

Djeca koja su začeta tijekom proljeća i ljeta imaju najviši rizik od urođenih poremećaja. Naime, za vrijeme proljeća i ljeta je izloženost hrani punoj pesticida najviša. Spina bifida i Downov sindrom su neke od urođenih mana koje se javljaju najčešće kod djece začete u doba proljeća i ljeta. U to doba je velika količina pesticida i u vodi. Pijte filtriranu vodu i jedite organski uzgajanu hranu ako planirate začeće, a naročito ako ste trudni.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije