Što se sve događa u vašem tijelu kada jedete previše šećera? I koliko je to previše?

Što se sve događa u vašem tijelu kada jedete previše šećera? I koliko je to previše?

Što se sve događa u vašem tijelu kada jedete previše šećera? I koliko je to previše?
  • Objavljeno: Petak, 05.01.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Različite dijete zahtijevaju ograničavanje različitih skupina namirnica, ali postoji jedan sastojak za koji se gotovo svi slažemo da bismo ga trebali izbjegavati - šećer. Točnije, najveća su prijetnja dodani šećeri, zaslađivači i sirupi koje proizvođači hrane dodaju proizvodima poput gaziranih sokova i keksa. Konzumacija previše slatkiša se dosljedno povezuje s raznim zdravstvenim problemima, od debljanja do karijesa. Iako povremeno uživanje u 2 šnite torte ili gaziranom piću vjerojatno nije štetno za zdravlje, učestalo konzumiranje previše dodanog šećera može imati ozbiljne štetne posljedice.

Uzrokuje nagli porast i pad šećera u krvi

Ljudska tijela trebaju ugljikohidrate, a šećer je ugljikohidrat u svom najjednostavnijem obliku. Unatoč tome, previše jednostavnih ugljikohidrata može povisiti šećer u krvi, što dovodi do skoka i brzog pada. Ako vam šećer u krvi postane prenizak, mogli biste osjetiti neugodne simptome poput mučnine, umora, drhtavice ili ubrzanog rada srca.

Može dovesti do debljanja

Jeste li ikada primijetili da nakon što pojedete slatkiš ili popijete sok ne ostanete dugo siti? To je zato što šećer sadrži brzo probavljive ugljikohidrate, a nudi malo drugih hranjivih tvari, pa nije baš zasitan. Osim toga, konzumiranje previše dodanog šećera također može smanjiti razine hormona koji suzbijaju apetit i povećati razine onih koji potiču glad. To bi mogao biti razlog zašto je prehrana bogata slatkišima tako snažno povezana s debljanjem. Jedno istraživanje iz 2019. je povezalo prekomjernu konzumaciju šećera s višim stopama pretilosti.

Može uzrokovati karijes

Želite da vam kontrolni pregledi kod zubara budu brzi i bezbolni? Smanjite konzumaciju šećera. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, šećer je esencijalni čimbenik prehrane koji dovodi do razvoja karijesa. Razlog tome je taj što on osigurava hranu za štetne bakterije koje proizvode kiselinu. Ova kiselina u konačnici demineralizira caklinu i dentin, tkivo koje čini najveći dio zuba. Pravilno pranje zuba može pomoći u uklanjanju ove bakterije, no kako biste poboljšali zdravlje zuba, smanjite dodani šećer na minimum.

Doprinosi upali

Šećer je dobro poznat kao hrana koja izaziva upalu i postoji velik broj istraživanja koja to potvrđuju. Prema studiji iz 2022., šećeri u prehrani mogu biti ključni čimbenik u pojavi i pogoršanju upale, osobito u kombinaciji s prerađenom hranom. Budući da je upala temeljni uzrok mnogih zdravstvenih problema, poput autoimunih bolesti i upalne bolesti crijeva, pametno je što više ga izbjegavati.

Može povećati rizik od srčanih bolesti

Sve upale povezane s učestalom konzumacijom šećera mogu imati prilično zabrinjavajuće ishode. Osim što su povezane s uobičajenim preprekama, poput autoimunih bolesti, bolesti srca su također povezane s upalom. Prema Harvard Healthu, šećer je jedna od najvećih prijetnji zdravlju srca. Studija s Harvarda iz 2014. je pokazala da je količina kalorija unesenih iz šećera u pozitivnoj korelaciji sa smrti od kardiovaskularnih bolesti.

Može uzrokovati probleme s kožom

Redovito konzumiranje slatkiša može imati neke negativne učinke i na kožu lica. Starije istraživanje iz 2010. je otkrilo da prekomjerna konzumacija šećera stvara veliku količinu krajnjih produkata glikacije. Ti nusprodukti metabolizacije šećera oštećuju vlakna kolagena i elastina u koži, stvarajući manje mladolik izgled. Pojava akni također može biti potaknuta od konzumacije šećera u prehrani. U velikoj studiji provedenoj na više od 24 000 ispitanika, jedenje masne i slatke hrane povezano je s 54 % većim rizikom od akni.

Koliko je šećera previše?

Budući da svatko ima vlastite potrebe za kalorijama na temelju dobi, spola, visine i drugih čimbenika, ne postoji jedinstvena preporuka o tome koliko je šećera previše. Iako je neke od posljedica previše šećera teže primijetiti (poput povećanog rizika od srčanih bolesti), ako osjećate neki od očitijih znakova i simptoma (poput akni, karijesa ili debljanja), izbjegavanje slatkiša može biti pametan potez.

Također, kada kupujete hranu, pogledajte redak "dodani šećeri" na etiketi s nutritivnim vrijednostima. Ondje se nalaze podaci o tome koliko je grama dodanog zaslađivača korišteno u procesu proizvodnje.

Ima li konzumacija šećera ikakvih koristi?

Uzimajući u obzir sve ove loše strane šećera, sasvim je prirodno zapitati se ima li ikakvih prednosti konzumiranja slatkiša. Odgovor je da, ali u određenim situacijama.

Šećer se sastoji od brzo probavljivih jednostavnih ugljikohidrata, koji mogu osigurati brzu energiju tijekom dugotrajne tjelesne aktivnosti. Sportaši koji trebaju biti jako izdržljivi, poput maratonaca ili triatlonaca, na primjer, mogu imati koristi od konzumacije slatke hrane i pića kao izvora energije usred utrke.

Naravno, tu je i uloga šećera u uživanju u hrani. Ljudima je prirođeno da uživaju u slatkoj hrani i svi zaslužujemo poslasticu s vremena na vrijeme. Uživanje u slatkom okusu vašeg omiljenog kolačića, limunade od jagode ili sladoleda s komadićima čokolade je dio užitka jedenja. Iako šećer ima svoje nedostatke, većina nas ga ne treba u potpunosti izbaciti iz prehrane. Kad se odlučite pojesti nešto slatko, jedite to što je moguće savjesnije, kako bi vam donijelo maksimalan užitak.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije