Jedini recept za sarmu koji će vam ikada trebati

Jedini recept za sarmu koji će vam ikada trebati

Jedini recept za sarmu koji će vam ikada trebati
  • Objavljeno: Utorak, 28.11.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Sarma je tradicionalno jelo koje ima posebno mjesto u mnogim kuhinjama diljem svijeta, a naročito u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Ovi se ukusni zamotuljci pripremaju od kiselog kupusa punjenog smjesom mljevenog mesa, riže i začina. Sarma se najčešće povezuje s blagdanskim okupljanjima jer je savršena okrepa za hladne zimske dane. Iako se možda ne čini tako, njezina priprema ne zahtijeva pretjeranu vještinu, već samo nešto strpljenja. Svaki list kupusa mora biti pažljivo odvojen, napunjen nadjevom i zamotan prije nego što se sve skupa skuha u umaku od rajčice i drugih začina.

Osim što je ukusno, ovo tradicionalno jelo nosi i kulturnu vrijednost, prenoseći recepte i običaje s generacije na generaciju. Uz sarmu se često poslužuju različiti prilozi poput pirea od krumpira, kiselog vrhnja ili domaćeg kruha. Svatko tko je ikada kušao sarmu zna da je to više od obroka - to je doživljaj mirisa, okusa i zajedništva koji ostavlja dugotrajan dojam na sva osjetila.

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 500 g mljevenog mesa (mješavina svinjskog i junećeg)
  • 1 šalica riže
  • 1 vezica svježeg peršina, sitno nasjeckanog
  • 1 glavica luka, sitno nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • jaje
  • 500 ml pasirane rajčice
  • 1 žlica dimljene paprike
  • sol i papar po ukusu
  • maslinovo ulje
  • list lovora

Priprema:

  1. Kupus prije pripreme namočite u hladnu vodu kako biste smanjili kiselost. Zatim odvojite listove.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, rižu, jaje, sitno nasjeckani peršin, luk, češnjak, dimljenu papriku, sol i papar.
  3. Na svaki list kupusa stavite malu količinu pripremljenog nadjeva i oblikujte sarme.
  4. U velikoj posudi zagrijte malo maslinovog ulja. Stavite sarme jednu do druge.
  5. Dodajte pasiranu rajčicu i dovoljno vode da ih prekrije, ubacite lovorov list i kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne zavrije.
  6. Smanjite vatru, pokrijte posudu i kuhajte oko 2 sata ili dok riža ne omekša. Poslužite toplo.

Dobar tek!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije