8 jako čestih grešaka u kuhinji koje mogu izazvati trovanje hranom

8 jako čestih grešaka u kuhinji koje mogu izazvati trovanje hranom

8 jako čestih grešaka u kuhinji koje mogu izazvati trovanje hranom
  • Objavljeno: Četvrtak, 30.11.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Iako je trovanje hranom češće ljeti, oprezno rukovanje i skladištenje hrane nije na odmet niti u zimskim mjesecima. Neki od simptoma trovanja hranom su mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, proljev, glavobolja i opća slabost. Simptomi obično traju od 1 do 7 dana, a uzročnici mogu biti bakterije i njihovi toksini (ističe se Salmonella), virusi (najčešće Norovirus), kemikalije, teški metali, otrovne biljke ili drugi kontaminanti.

Bitno je naglasiti da je u slučaju dugotrajnih i teških simptoma trovanja hranom potrebno potražiti liječničku pomoć. Nastavite čitati kako biste saznali savjete koji će vam pomoći da smanjite šansu za nastanak ovih bolesti.

Nepažnja u vezi temperaturne "zone opasnosti"

Bakterije se razmnožavaju između 4,4 i 60 °C, što je poznato kao "zona opasnosti" kada je u pitanju sigurnost hrane. Razina bakterija se može čak udvostručiti u samo 20 minuta na ovoj temperaturi, što je dobro imati na umu.

Kako biste ovo izbjegli, ne konzumirajte hranu nakon više od 2 sata nakon hlađenja, a vruću hranu održavajte vrućom. Ne mlakom ili na sobnoj temperaturi. Hladnu hranu održavajte ohlađenom tako da je poslužite na ledu i osigurate temperaturu manju od 4,4 °C.

Stavljanje tople hrane u hladnjak

Temperaturna "zona opasnosti" osim na tanjuru ili stolu može također nastati i u hladnjaku. Odlaganje još tople hrane u hladnjak ga može previše zagrijati, što će narušiti njegovu funkciju i dovesti i ostalu hranu u potencijalnu opasnost.

Vruću hranu, poput variva, složenaca i tjestenine, uvijek prije odlaganja u hladnjak prvo ostavite da se ohlade na kuhinjskom pultu ili štednjaku barem do sobne temperature. Kulinarski termometar je koristan alat za provjeru u ove svrhe. Također, imajte na umu da nikada ne čuvate ostatke hrane više od tjedan dana.

Podešavanje hladnjaka na krivu temperaturu

Idealna temperatura za hladnjak je 4,4 °C, a zamrzivač bi trebao biti podešen na 0 ili niže, kažu stručnjaci. Iako većina hladnjaka i zamrzivača ima ugrađen termometar, dobra je opcija ugraditi ga ako ga nemate.

Pranje piletine prije kuhanja

Perad, zapravo, nije potrebno prati prije kuhanja. Preskakanjem tog koraka možete uštedjeti vrijeme i učiniti dobru stvar za svoje zdravlje. Stručnjaci tvrde da je razlog zašto piletinu nikada ne treba ispirati prije kuhanja taj što se onda potencijalni zagađivači rašire po cijelom sudoperu.

Koristan je trik da prije pripreme piletine sameljete papar, odaberete sol, pripremite začinsko bilje i sve to stavite u malu zdjelu. Na taj način ne morate dodirivati mlinac za papar ili posudicu za sol kontaminiranim rukama. Sva područja i predmete koje ste dodirivali sirovim mesom operite vrućom vodom i sapunom.

Neispravna priprema voća i povrća

Također, već opranu salatu ne morate ponovno prati kod kuće, ali je potrebno oprati sve neočišćeno povrće i voće. To je posebno važno učiniti za namirnice koje rastu u zemlji ili blizu nje, poput krumpira, mladog luka i sličnog. Također, pripazite da uvijek dobro operete bobičasto voće koje ima puno nabora u kojima se mogu skrivati nečistoće i pritom budite oprezni da ga ne oštetite.

Razbijanje jaja na rubu zdjele

Kada lomite jaja, pazite da to činite dalje od zdjele u kojoj miješate ostale sastojke jer komadić ljuske može kontaminirati cijelo jelo. Osim toga, ostatci jaja na vanjskoj strani zdjele mogu zaprljati površinu na kojoj kuhate, što također može dovesti do razvoja bakterija. Jaka uvijek prvo pregledajte u zasebnoj zdjeli, kako biste ih bez zagađivanja ostalih sastojaka mogli baciti ako su pokvarena.

Kontaminacija dasaka za rezanje

Korištenje velike daske za rezanje osigurava brzu i jednostavnu pripremu mnogih sastojaka, ali također može prouzročiti i unakrsnu kontaminaciju.

To možete popraviti tako da dezinficirate dasku za rezanje prije početka bilo kakve pripreme obroka. Zatim koristite toplu vodu s sapunom prije i nakon svake uporabe. Investirajte u jednu dasku za rezanje koju ćete koristiti samo za meso i drugu dasku za rezanje voća i povrća.

Odmrzavanje mesa na kuhinjskom pultu

To što je to uobičajeni način za odmrzavanje mesa ne znači da je najbolji izbor. Nemojte odmrzavati hranu ostavljajući je na radnoj plohi te kada je odmrznete, nemojte je ponovno zamrzavati.

Zamrznute namirnice odmrzavajte u hladnjaku jer će se na taj način polagano i sigurno otopiti. Prije nego što to učinite, premjestite ih u tavu, vrećicu ili zdjelu kako biste spriječili eventualno curenje vode. Hranu uvijek zamrzavajte na najnižoj polici kako ta voda ne bi mogla kapati na ostalu hranu.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije