Svježina i kvaliteta namirnica: 10 stvari na koje trebate obratiti pozornost

Svježina i kvaliteta namirnica: 10 stvari na koje trebate obratiti pozornost

Svježina i kvaliteta namirnica: 10 stvari na koje trebate obratiti pozornost
  • Objavljeno: Nedjelja, 06.03.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kada kupujete namirnice, za svoj novac sigurno želite dobiti najbolju kvalitetu. No, nerijetko se može dogoditi da zabunom kupite pokvareni proizvod koji morate baciti jer nije siguran za konzumaciju. Svježinu i kvalitetu nekih namirnica možete provjeriti kada ih kupujete, dok namirnice kao što su jaja možete provjeriti tek po dolasku kući. Kako vam se više ne bi događalo da kupujete pokvarene namirnice, pronašli smo trikove koji će vam pomoći da provjerite svježinu proizvoda.

1. Jaje je svježe ako je žumanjak u sredini

Kad razbijete jaje, pogledajte žumanjak. Ako se žumanjak nalazi u sredini, a oko njega je jasno formiran krug od bjelanjka, to je znak da je jaje svježe. Također, sam žumanjak bi trebao biti voluminozan. U slučaju da je žumanjak ravan ili ako bjelanjak nema jasne granice, nemojte jesti takvo jaje jer bi moglo biti pokvareno.

Drugi način kako možete provjeriti svježinu je da sirovo jaje u ljusci stavite u čašu s vodom. Ako jaje ostane na dnu, znači da je dobro za konzumaciju. Ako je jaje jednom stranom na dnu, a drugom stranom okrenuto prema površini vode, to znači da nije u potpunosti svježe, ali je još uvijek jestivo. U slučaju da je jaje isplivalo na površinu, znači da je pokvareno i nije sigurno za konzumaciju.

2. Svježinu avokada možete provjeriti po njegovoj peteljci

Koliko vam se puta dogodilo da ste kupili naizgled savršen avokado, a zatim kod kuće shvatili da još nije dovoljno zreo za konzumaciju ili, još gore, da je prezreo? Postoji jednostavan trik koji će vam pomoći da svaki put kupite savršen avokado koji je spreman za konzumaciju. Najprije pritisnite površinu avokada, ona bi trebala biti mekana, ali ne i gnjecava. Zatim pokušajte skinuti ostatak peteljke. Za slučaj da se peteljka ne može lako skinuti, znači da avokado još nije zreo. Ako se ona lako skida, a ispod nje je vidljiva zelena boja, znači da je plod dovoljno zreo. Ako boja ispod peteljke izgleda smeđe, znači da je avokado prezreo. Ako ste zabunom kupili avokado koji nije dovoljno zreo, stavite ga na nekoliko dana u papirnatu vrećicu dok ne sazre koliko treba.

3. Pokucajte na bundevu

Kako biste saznali koliko je dobra bundeva koju planirate kupiti, pokucajte na njezinu površinu i poslušajte zvuk. Ako zvuči kao da je bundeva prazna to znači da je savršeno zrela. Također, obratite pozornost i na izgled, kora bundeve bi izvana trebala izgledati čvrsto i glatko bez nabora.

Otkrivamo koliki je zapravo rok trajanja određenih namirnica!

4. Nemojte bacati jogurt na kojem se pojavio sloj tekućine

Zbog straha i neznanja, mnogi ljudi često bacaju proizvode koji su još uvijek dobri za jelo. Jedan od primjera je jogurt na čijoj se površini pojavio sloj tekućine. Ta tekućina je zapravo sirutka, protein koji se nalazi u mliječnim proizvodima i koji je iznimno hranjiv. Sirutku nije potrebno uklanjati, već ju jednostavno možete pomoću žlice promiješati s ostatkom jogurta i pojesti.

5. Riba bi trebala biti čvrsta

Prilikom kupovine ribe uvijek provjerite njezinu svježinu tako što ćete ju lagano pritisnuti prstom. Kod svježe ribe meso će se vratiti u početni oblik. Osim toga, ljuska ribe treba biti čvrsta, a oči bistre bez bijelog sloja.

6. Oko piletine ne smije biti tekućine

Kada kupujete pakiranu piletinu, odaberite one komade koji nemaju puno tekućine oko sebe. Ako smrznutu piletinu izvadite iz zamrzivača, a oko proizvoda ima puno leda kao da piletina leži u zaleđenoj lokvi, to je znak da meso nije sigurno jesti. Također, prilikom kupovine izbjegavajte piletinu čija je koža previše crvena.

Uz ove savjete ćete uštedjeti pri kupovini hrane

7. Obratite pozornost na lažno kokosovo ulje

Kokosovo ulje je jedan od proizvoda u koje se, zbog njegove cijene, često dodaju razna druga ulja. Da biste provjerili ispravnost kokosovog ulja stavite ga u hladnjak na 30 minuta. Kokosovo ulje će se učvrstiti u jedan sloj, a druga ulja će se odvojiti i učvrstiti kao zaseban sloj. To je znak da ulje nije 100% čisto i da ga je bolje ne konzumirati.

8. Provjerite sloj na luku ispod ljuske

Kada kupujete luk provjerite što se nalazi ispod prvog sloja ljuske. Ako vidite mrlje koje izgledaju kao da je kora izblijedjela, to znači da na luku ima plijesni i da ga ne biste trebali kupiti.

9. Obratite pozornost na boju limuna

Želite li provjeriti zrelost limuna, to lako možete učiniti tako što ćete obratiti pozornost na boju. Zreli plodovi limuna imaju bogatu žutu boju i glatku koru. Ako je boja blijeda ili su na koži prisutne zelenkaste mrlje, radije nemojte kupiti takav limun.

Saznajte koliko dugo se jaja smiju čuvati u hladnjaku

10. Kavu je najbolje kupovati u zrnu

Kavoljupcima se savjetuje da ne kupuju mljevenu kavu jer se u ovom proizvodu često mogu pronaći razni dodaci poput mljevenog žira i piljevine. Kako biste bili sigurni da pijete kvalitetnu kavu bez neželjenih dodataka, možete kupovati kavu u zrnu i sami ju samljeti. Većina specijaliziranih trgovina i supermarketa nudi uslugu mljevenja kave kupljene kod njih.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije