Ugljikohidrati i mršavljenje - što trebate znati?

Ugljikohidrati i mršavljenje - što trebate znati?

Ugljikohidrati i mršavljenje - što trebate znati?
  • Objavljeno: Subota, 16.08.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prehrana, bogata pravim ugljikohidratima vam može pomoći da održavate zdravu tjelesnu težinu kroz cijeli život. Ugljikohidrati su za vaše tijelo važni jednako kao i masti i proteini, stoga nema smisla da ih u potpunosti izbacite iz prehrane.

Kada govorimo o pravim ugljikohidratima, onda mislimo na složene ugljikohidrate koji će vam pomoći da brže osjetite sitost, duže ostanete siti, smanjite žudnju za hranom, potrošite više kalorija u toku dana, imate više energije, snizite ukupnu razinu kolesterola, smanjite razinu hormona stresa i popravite raspoloženje.

Ako vam ovo zvuči predobro da bi bilo istinito, donosimo vam znanstveno dokazane činjenice koje će vas potaknuti da vratite ugljikohidrate u svoju svakodnevnu prehranu i zapamtite da je najzdravija ona vrsta prehrane koja je raznolika i sadrži se od svih potrebnih hranjivih tvari, uključujući proteine, masti i ugljikohidrate.

Ugljikohidrati vas čine vitkima

Nedavno istraživanje je pokazalo da najvitkije osobe unose najviše ugljikohidrata, ali onih složenih. Istraživanja su pokazala da je najbolje 64% od ukupnog preporučenog unosa kalorija unijeti putem ugljikohidrata. To je otprilike 361 gram.

Većina dijeta, koje se fokusiraju na smanjenje unosa ugljikohidrata, preporuča da se manje od 30% od ukupnog preporučenog unosa kalorija unese putem ugljikohidrata i često predlažu da dnevno unesete tek 30 grama ugljikohidrata, što je najčešće premalo.

Ugljikohidrati vas čine sitima

Većina namirnica koje su bogate ugljikohidratima pomaže u kontroli apetita. One će vas zasititi čak i više od namirnica bogatih proteinima i mastima. Složeni ugljikohidrati se sporije razgrađuju i osjećaj sitosti zadržavaju poprilično dugo.

Jedno istraživanje američkih znanstvenika je pokazalo da vas obrok, koji sadrži i ugljikohidrate, može potaknuti da u danu unesete čak 10% kalorija manje, to je otprilike 150 do 200 kalorija za osobu prosječne tjelesne težine.

Ugljikohidrati kontroliraju osjećaj gladi

Znanstvenici su otkrili da složeni ugljikohidrati u kombinaciji s visokom količinom vlakana mogu spriječiti nastanak žudnje za hranom, koja je najčešći uzrok prejedanja i nakupljanja suvišnih kilograma.

Složeni ugljikohidrati i vlakna potiču oslobađanje hormona sitosti, a susprežu oslobađanje hormona gladi. Za kontrolu apetita je najbolje jesti složene ugljikohidrate u kombinaciji s vlaknima za doručak jer ćete na taj način u toku cijelog dana svoj apetit imati pod kontrolom.

Ugljikohidrati ubrzavaju metabolizam

Složeni ugljikohidrati mogu ubrzati rad metabolizma i pospješiti rad probavnog sustava. Složeni ugljikohidrati u probavnom sustavu potiču oslobađanje kiselina koje pospješuju sagorijevanje masti, naročito na području trbuha.

Te kiseline pomažu u održavanju mišićne mase, ubrzavaju metabolizam i mršavljenje. Veći udio mišićne mase znači brži metabolizam, a s bržim metabolizmom ćete si češće moći dopustiti uživanje u manje zdravim namirnicama.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije