Upoznajte zdrave prehrambene navike u različitim dijelovima svijeta!

Upoznajte zdrave prehrambene navike u različitim dijelovima svijeta!

Upoznajte zdrave prehrambene navike u različitim dijelovima svijeta!
  • Objavljeno: Petak, 07.10.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Francuzi jedu polako

Jedete li polako kao Francuzi, možete uživati u svakom zalogaju i brže osjetiti sitost što rezultira manjim unosom kalorija. Uzmite si vremena i uživajte u ukusnom obroku s prijateljima ili obitelji.

Japanci jedu manje porcije

Manja količina jela obično znači manje kalorija. Istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu veće porcije imaju veću vjerojatnost za pretilost i lošije zdravlje. Japanci prvo jedu juhu, koja je također poslužena u manjim tanjurima, a opet u dovoljnoj količini da vas barem djelomično zasiti. Tradicionalna japanska prehrana ne uključuje puno crvenog mesa , a istraživanja pokazuju da je todobro za zdravlje.

Usvojite ovih 11 navika i ubrzajte metabolizam!

U Indiji koriste puno začina

Indijska hrana je obogaćena travama i začinima kao što su kurkuma, curry, đumbir i kardamom. Ti sastojci su puni antioksidansa i drugih elemenata koji pogoduju zdravlju. Indijci također koriste ljute začine koji mogu pomoći da manje pojedemo.

Grčka je specifična po mediteranskoj prehrani

Postoje mnoge kulture i prehrambene navike diljem Mediterana, ali tradicionalna grčka prehrana dokazano smanjuje rizik od srčanih bolesti i raka. Njihova prehrana bazira se na voću i povrću, siru, ribi, maslinovom ulju i malim količinama vina.

Talijani vole crno vino

Živjeli! Istraživanja pokazuju da umjerena konzumacija vina može smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti. No, ključ je u umjerenosti: jedna čaša dnevno za žene, dvije za muškarce. Više od toga može negativno utjecati na zdravlje.

Fermentirana hrana u Norveškoj

Ako neku namirnicu pohranimo na duži period u slanu vodu ili uz dodatak drugih začina, ta namirnica mijenja kemijski sastav i okus. To znači da se dogodio proces fermentacije kojim se dobivaju prirodni izvori probiotika, a probiotici su dobre bakterije koje utječu na sve, od probave do raspoloženja. Kulture diljem svijeta uglavnom fermentiraju povrće, voće, mlijeko i meso. Norvežani fermentiraju čak i pastrve i to do godinu dana te posluže s plijesni.

Saznajte koji su nam probiotici potrebni za bolje zdravlje!

Korejanci miješaju namirnice

U korejskom restoranu u jednom obroku možete dobiti ukiseljeno povrće, juhu, fermentirani kupus (kimchi), meso, jaja, ribu i svinjetinu. Miks različitih namirnica može biti zanimljiv i pomoći vam da odjednom unesete više hranjivih tvari. Kako se ne biste prejedali, u Koreji također poslužuju manje porcije.

Šveđani lome kruh

To je dobar način da pripazite na unos ugljikohidrata. Šveđani često jedu kruh od cjelovitog raženog zrna što je izuzetno zdravo i potiče probavu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije