Varivo od slanutka, poriluka i piletine: Jednostavno, brzo gotovo i vrlo zasitno

Varivo od slanutka, poriluka i piletine: Jednostavno, brzo gotovo i vrlo zasitno

Varivo od slanutka, poriluka i piletine: Jednostavno, brzo gotovo i vrlo zasitno
  • Objavljeno: Utorak, 06.02.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Varivo od poriluka i slanutka je brz i okrepljujuć ručak za hladne zimske dane. Osim što je ukusno, ovo varivo je i iznimno hranjivo, puno vlakana i proteina te će vas zasititi i zagrijati u isto vrijeme. U nastavku pročitajte zašto su poriluk i slanutak zdravi i pripremite ovo jelo po našem receptu.

  • Jedini recept koji trebate: Gusta krem juha od brokule bez vrhnja

Zašto je poriluk zdrav?

Poriluk je bogat izvor željeza, mangana i folne kiseline te vitamina C i B. Pomaže u snižavaju krvnog tlaka i kolesterola te sudjeluje u detoksikaciji organizma, što jača imunološki sustav. Jedna je od drevnih povrtnih kultura i u najbližem je srodstvu s crvenim lukom, češnjakom i drugim vrstama luka. Također je niskokaloričan jer sadrži malo ugljikohidrata i zanemarivu količinu masti. Ljudi kojima običan pirjani luk teško pada na želudac ga mogu zamijeniti porilukom, koji je dosta blaži.

Zašto je slanutak zdrav?

Slanutak je mahunarka iz porodice graha, a odlikuju ga orašast okus i kremasta tekstura. Osim toga, sadrži puno željeza, kalcija, folne kiseline i vitamina te na 100 grama sadrži 364 kalorije, 19 grama proteina i 17 grama vlakana. Istraživanja su pokazala i da može pomoći u snižavanju kolesterola tako što smanjuje ukupni i loš (LDL) kolesterol. Zahvaljujući tom svojstvu, konzumacijom slanutka smanjujemo rizik od nastanka srčanih bolesti.

Recept za varivo od poriluka i slanutka

Sastojci:

  • 2 velika poriluka
  • 2 šalice kuhanog slanutka (ili slanutka iz konzerve)
  • 1 pileća prsa
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 litra povrtnog temeljca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar po ukusu
  • svježi peršin za posipanje

Priprema:

  1. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
  2. Dodajte sitno sjeckani poriluk i češnjak te pržite dok ne omekšaju, oko 5 minuta.
  3. Na poriluk i češnjak dodajte pileća prsa narezana na kockice i sve pirjajte još 5 minuta.
  4. Zatim dodajte kuhani slanutak i povrtni temeljac te pustite da varivo zavrije.
  5. Smanjite vatru i kuhajte oko 40 minuta.
  6. Začinite solju i paprom po ukusu.
  7. Poslužite toplo, posipano svježim peršinom.

Dobar tek!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije