Zašto je jod toliko važan?

Zašto je jod toliko važan?

Zašto je jod toliko važan?
  • Objavljeno: Petak, 06.02.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Simptomi manjka joda

Jod je važan mineral kojeg pronalazimo u tragovima i neophodan je za normalan rast i razvoj. Oko 60% joda u ljudskom tijelu je pohranjeno u žlijezdi štitnjači. Zdravstvene prednosti joda igraju važnu ulogu u održavanju normalnog funkcioniranja žlijezde štitnjače koja oslobađa hormone koji kontroliraju rad metabolizma. Ustvari, bez joda se hormoni štitnjače nikada ne bi mogli sintetizirati.

Jod kontrolira funkcioniranje žlijezde štitnjače i igra važnu ulogu u održavanju rada štitnjače. Pomaže u regulaciji potrošnje kalorija i sudjeluje u prevenciji nakupljanja suvišnog masnog tkiva. Ostale prednosti joda su uklanjanje toksina iz tijela i sudjelovanje u apsorpciji niza minerala, kao što su kalcij i silicij.

Manjak joda može uzrokovati ozbiljne i štetne posljedice na zdravlje. Simptomi manjka joda uključuju frustraciju, depresiju, mentalnu retardaciju, slabu moć percepcije, gušavost, abnormalno debljanje, smanjenu plodnost, grubu kožu, zatvor i umor. U ozbiljnijim slučajevima je mentalna retardacija povezana s bolestima kao što su kretenizam i ozbiljnije tjelesne malformacije.

Iako se manjak joda rijetko javlja jer je većina kupovne soli jodirana, u nekim zemljama se sol ne jodira. Tijelu je dnevno potrebno 100 do 200 mikrograma joda, a 1/4 jodirane soli sadrži oko 95 mikrograma joda. Upravo zbog toga je manjak joda rijetkost u zemljama koje jodiraju sol.

Izvori joda

Jod je u velikim količinama prisutan u namirnicama kao što su školjke, alge, konzervirane srdele, tuna, jastog, kamenice, bakalar, haringa, losos, češnjak, blitva, tikvice, sezam, soja, repa i špinat. Jodirana sol je jedan od najboljih izvora joda.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije