Zaštitite se od gripe tjelovježbom

Zaštitite se od gripe tjelovježbom

Zaštitite se od gripe tjelovježbom
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 21.12.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje znanstvenika iz Velike Britanije otkriva da tjelovježba visokog intenziteta smanjuje rizik od nastanka gripe. Zanimljivo je da rezultati nisi bili toliko dobri kod tjelovježbe umjerenog intenziteta.

U preliminarnom istraživanju, u kojemu je sudjelovalo više od 4800 osoba, znanstvenici su proučavali povezanost tjelovježbe i rizika od nastanka gripe. Istraživanje je provedeno putem online ankete, zbog čega znanstvenici smatraju da nije potpuno pouzdano.

Dr. Alma Adler je sa svojim stručnim timom došla do zapanjujućih rezultata. Naime, tek 2.5 sata intenzivne tjelovježbe tjedno je sasvim dovoljno da smanjite rizik od nastanka gripe za čak 10%.

Drugim riječima za 100 od 1000 osoba, intenzivna tjelovježba bi trebala biti sasvim dovoljna za prevenciju gripe.

Intenzivna tjelovježba je tjelovježba koja povećava broj otkucaja srca, potiče znojenje, otežava i ubrzava disanje toliko da ne možete pjevati i vježbati u isto vrijeme. Sporo trčanje ili hodanje nije dovoljno intenzivno.

U anketi su sudionici trebali popuniti upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovoj dobi, lijekovima koje uzimaju, kućanstvu, vrsti i učestalosti vježbanja, navikama spavanja i prehrambenim navikama.

Stručnjaci preporučuju tjelovježbu kao oblik prevencije, ali savjetuju da ne vježbate dok ste bolesni jer intenzivna tjelovježba oslabljuje imunološki sustav u vrijeme kada patite od gripe.

Saznajte kako tjelovježba utječe na imunološki sustav!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti