Zašto nam je potreban hobi

Zašto nam je potreban hobi

Zašto nam je potreban hobi
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.07.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika je pokazalo da hobiji, aktivnosti koje radite zbog čistog užitka, stimuliraju mozak i održavaju ga mladim duži niz godina.

U istraživanju su sudjelovale 294 osobe, u dobi od 70 do 80 godina. Oni su ispunjavali anketu koja je sadržavala pitanja o njihovim životnim navikama i hobijima, počevši od djetinjstva.

U razdoblju od 6 godina su testirali njihove kognitivne sposobnosti. Sudionici su pristali na autopsiju mozga nakon njihove smrti u svrhu istraživanja.

Oni koji su sudjelovali u kreativnim i intelektualnim aktivnostima češće, u odnosu na njihove vršnjake, imali su za 32% bolje kognitivne sposobnosti i smanjene znakove demencije. Mentalne aktivnosti u mlađoj dobi su bile one koje su se pokazale najvažnijima.

"Aktivnosti kao što su čitanje ili pisanje predstavljaju osvježavajući trening za mozak", izjavio je voditelj istraživanja prof. Robert S. Wilson.

Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da su hobiji više od aktivnosti koje radimo samo kada imamo slobodnog vremena. Prethodna istraživanja su pokazala da aktivnosti u kojima uživamo smanjuju razinu stresa koji može povećati rizik od nastanka bolesti srca i krvožilnog sustava, dijabetesa tip 2 i pretilosti.

Znanstvenici su se u ovom istraživanju najviše fokusirali na čitanje i pisanje, kao vrstu hobija. No, ističu da bilo koji hobi, uključujući fotografiranje, gluma, kiparstvo, slikarstvo i brojne druge, također imaju odličan učinak na mozak.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti