Hungry Mile preporučuje: Slane pivske kiflice

Hungry Mile preporučuje: Slane pivske kiflice

Hungry Mile preporučuje: Slane pivske kiflice
  • Objavljeno: Subota, 28.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Hungry Mile

Kad trebate ideju za novo, ukusno, ali jednostavno jelo, prava adresa je blog „Jedi do Mile volje“ ili Instagram profil Hungry Mile, poznatog hrvatskog blogera Mile Butorca, kojem je važna odskočna daska u području kulinarstva bilo sudjelovanje u popularnoj emisiji "3,2,1 Kuhaj" 2014. godine.

Podjednako dobra - bilo da je riječ o slanom ili slatkom - jela prema njegovim receptima postala su neizostavnim dijelom našeg tjednog menija. Za ovaj vikend Mile nam preporučuje slane pivske kiflice. Kad je smišljao ovaj recept, kaže, bilo mu je najbitnije da dobro idu uz pivo i u tome je svakako uspio. Opisuje ih kao "razlistane, aromatične i maslačaste", a jesu li stvarno toliko dobre najbolje je da provjerite sami.

Recept za slane pivske kiflice

Sastojci (za 24 kiflice):

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • malo svježe mljevenog papra
  • 100 ml ulja
  • 1 žumanjak
  • 7 g suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 250 ml svijetlog piva (sobne temperature)
  • 80 g otopljenog maslaca

Za premaz:

  • 1 bjelanjak
  • sezam, kim, krupna sol

Priprema:

1. U manju zdjelicu dodajte kvasac i promiješajte ga sa žlicom šećera, pa mu polako dolijte pivo. Dobro promiješajte i ostavite sa strane na toplom da se kvasac aktivira.

2. U međuvremenu u dublju zdjelu dodajte brašno, sol i papar pa kuhačom dobro promiješajte. Napravite udubinu u sredini i dodajte ulje, žumanjak i pripremljeni kvasac. Kuhačom sve povežite, a dalje nastavite mijesiti rukom. Mijesite sve dok ne dobijete meko i glatko tijesto. (Po potrebi dok mijesite dodajte još malo brašna.)

3. Umiješano tijesto oblikujte u kuglu i premažite s malo ulja. Zdjelu prekrijte čistom krpom i ostavite oko sat i pol na toplom da se tijesto digne.

4. Pred kraj dizanja u manjem lončiću otopite maslac, te upalite pećnicu na 200° C i ostavite da se grije.

5. Naraslo tijesto podijelite na pola, pa svaku polovinu podijelite na još 4 loptice. Prve 4 loptice izvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi u krug promjera 10 – 15 cm.

6. Prvi krug premažite s malo otopljenog maslaca pa na njega složite sljedeći krug. Radite tako do četvrtog kruga tijesta kojeg stavljate zadnjeg i na njega ne stavljate maslac.

7. Tako složena tijesta pospite s malo brašna i razvaljajte u veći krug do debljine ispod jednog centimetra. Sad ga premažite s malo maslaca, pa prerežite prvo na 4 dijela, a zatim svaku četvrtinu još na 3 dijela. (Tako ste od polovine tijesta dobili 12 trokuta za 12 kiflica.)

8. Zarolajte svaki trokut u formu pužića/kiflice, te ih složite na pleh na koji ste stavili papir za pečenje. Svaku kiflicu premažite s malo bjelanjka i pospite s malo sezama, kima i krupne soli.

9. Pecite na 200° C 10-15 minuta (s ventilacijom oko 10 minuta, samo grijači oko 15), odnosno dok kiflice ne poprime lijepu, zlatnu boju.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije