Na što smo sve alergični?

Na što smo sve alergični?

Na što smo sve alergični?
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.08.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Alergije

Alergija na hranu

Alergija na hranu ili netolerancija na hranu može utjecati na gotovo sve osobe. Ljudi često imaju neugodnu reakciju na nešto što jedu, ali nisu svjesni da pate od alergije na određene namirnice.

Alergija na mlijeko

Ako patite od alergije na mlijeko, strogo izbjegavajte mlijeko i hranu koja sadrži mlijeko i mliječne proizvode jer je to jedini način da se spriječi reakcija. Simptomi reakcije mogu uključivati teško disanje, povraćanje i osip.

Alergija na jaja

Alergija na jaja, osobito bjelanjke, je češća kod djece nego kod odraslih. Reakcija može varirati od jako blage do jako intenzivne.

Alergija na pšenicu

Ako ste alergični na bilo koji pšenični protein, trebat ćete izbjegavati proizvode koji sadrže pšenicu jer je to jedini način da spriječite alergijske reakcije. Simptomi alergije mogu biti želučane tegobe, ekcem, alergijski rinitis pa čak i anafilaksija. Saznajte više o simptomima alergije na gluten.

Alergija na kikiriki

Ako patite od alergija na orašaste plodove, trebate ih strogo izbjegavati, uključujući kikiriki, indijski oraščić i orahe.

Alergija na ribu

Ako vaš liječnik može utvrditi na koju ste točno ribu alergični, trebat ćete potpuno eliminirati tu vrstu ribe iz svoje prehrane.

Alergija na sulfite

Sulfiti su skupina spojeva na bazi sumpora koji se često dodaju u namirnice kao pojačivači okusa ili konzervansi. Procjenjuje se da 1 od 100 osoba pati od alergija na sulfite.

Alergija na soju

Soja pripada mahunarkama. Ostale namirnice u porodici mahunarki su grah, mahune, slanutak, leća i rogač.

Alergija na kazein

Ako čaša mlijeka ili kriška pizze uzrokuje naticanje usana, osip ili druge značajne simptome, možda patite od alergija na kazein, protein u mlijeku.

Sezonske alergije

Proljetne alergije

Proljeće je doba godine kada najčešće nastupaju sezonske alergije. Kada drveće počinje cvjetati i pelud leti zrakom, alergičari imaju reakcije.

Ljetne alergije

Iako nam proljeće prvo padne na pamet kada pomislimo na sezonske alergije, mnogi uzročnici proljetnih alergija su uzročnici i ljetnih alergija.

Jesenske alergije

Alergeni su nešto drugačiji, ali se također baziraju na cvjetanju biljaka i oslobađanju peludi, jednako kao u proljeće i ljeto.

Zimske alergije

Zimske alergije su najčešće uzrokovane prašinom, plijesni i grinjama. U domovima je smanjena vlažnost zraka, zbog čega dolazi do javljanja određenih reakcija.

Alergija na kućne ljubimce

Alergije na psa

Ovdje se zapravo radi o alergijama na perut pasa koja se može nalaziti svuda, čak i na mjestima gdje pas uopće ne prilazi.

Alergije na mačku

Simptomi alergije na mačku se javljaju neposredno nakon same prisutnosti mačke. To mogu biti kihanje, kašljanje, suzne oči koje svrbe i curenje nosa.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije