Kurkuma: otkrijte recepte koji liječe upale i alergije!

Kurkuma: otkrijte recepte koji liječe upale i alergije!

Kurkuma: otkrijte recepte koji liječe upale i alergije!
  • Objavljeno: Srijeda, 08.01.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Alergije

Alergijske reakcije mogu biti uzrokovane raznim faktorima, kao što su: hrana, lijekovi, dlake ljubimaca, ugrizi insekata, plijesan, gljivice, trave ili pelud. Sve su to spojevi koji uzrokuju oslobađanje histamina u krvotok. Osobe koje imaju alergije osjećaju nelagodne simptome, poput: osipa, kihanja, kašljanja, začepljenog nosa, nadraženih očiju i grla.

Kurkuma kao lijek

Kurkuma ima moćna protuupalna, antioksidacijska, antikancerogena, antibakterijska i protugljivična svojstva. Koristi se za ublažavanje raznih tegoba i poremećaja, uključujući i alergije.

Najznačajnijih karakteristika kurkume su:

  • sadrži kurkumin, spoj koji potiče rad dišnog sustava
  • ima moćna protuupalna i antibakterijska djelovanja
  • ima antihistaminsko djelovanje, zbog čega smanjuje oslobađanje histamina u tijelu
  • jača imunološki sustav i kontrolira reakcije imunološkog sustava na alergene
  • ublažava simptome bolesti dišnog sustava, naročito simptome astme
  • ublažava sezonske i akutne alergije

Kurkuma prah

Kurkumu je vrlo jednostavno uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Prah od kurkume možete dodati u gotovo sva jela, uključujući smoothieje, pahuljice, juhe, variva ili salate.

Kurkuma – recepti

Kurkumu uvijek uzimajte s malo papra jer su istraživanja pokazala da papar potiče apsorpciju ljekovitih spojeva iz kurkume.

Donosimo vam nekoliko recepata koja će vam omogućiti da kurkumu što lakše uvedete u svakodnevnu prehranu te poboljšate svoje zdravlje na jednostavan način.

Čaj od kurkume, limuna i meda

Ovaj čaj je jako dobar za ublažavanje sezonskih alergija, poboljšanje rada dišnog sustava i ublažavanje simptoma upale sinusa.

Recept za čaj od kurkume, limuna i meda potražite ovdje.

Ako ste alergični na mlijeko i mliječne proizvode, za pripremu mlijeka od kurkume koristite zamjensko mlijeko (sojino, bademovo, rižino).

Mlijeko od kurkume

Vrlo često se koristi za ublažavanje simptoma alergije, naročito nadraženosti na području grla. Mlijeko pijte u jutarnjim ili večernjim satima.

Recept za mlijeko od kurkume potražite ovdje.

Napitak od kurkume i maslinovog ulja

Ovaj napitak će ublažiti simptome sezonskih alergija, a također može pomoći u ublažavanju simptoma bolesti dišnog sustava, kao što je astma.

Recept za napitak od kurkume i maslinovog ulja potražite ovdje.

Sok od kurkume i meda

Med također ima moćno antibakterijsko i protuupalno svojstvo, a u kombinaciji s kurkumom su ta svojstva još izraženija. Sok od kurkume pijte po potrebi, odnosno kada osjetite pogoršanje alergijskih reakcija.

Recept za sok od kurkume potražite ovdje.

Mjere opreza

Za ublažavanje sezonskih alergija možete uzimati i dodatke prehrani od kurkume. No, prije početka svakodnevnog uzimanja svakako se posavjetujte s liječnikom.

Ako planirate korištenje kurkume u svrhu ublažavanja alergija, posavjetujte se s liječnikom i nastavite uzimati propisanu terapiju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije