Ublažite alergije pomoću kurkume!

Ublažite alergije pomoću kurkume!

Ublažite alergije pomoću kurkume!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 21.03.2016.
  • Broj pregleda: 6.035
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Alergije

Alergijske reakcije mogu biti uzrokovane raznim faktorima, kao što su hrana, lijekovi, dlake ljubimaca, ugrizi insekata, trave, plijesan, gljivice ili pelud. Sve su to spojevi koji uzrokuju oslobađanje histamina unutar krvotoka. Osobe koje imaju alergije osjećaju nelagodne simptome, kao što su osip, kihanje, kašljanje, začepljen nos, nadražene oči i grlo.

Kurkuma ima moćna protuupalna, antioksidacijska, antikancerogena, antibakterijska i protugljivična svojstva. Koristi se za ublažavanje niza tegoba i poremećaja, uključujući i alergije. Neke od najznačajnijih karakteristika kurkume su:

  • sadrži kurkumin, spoj koji potiče rad dišnog sustava
  • ima antihistaminsko djelovanje, zbog čega smanjuje oslobađanje histamina u tijelu
  • ublažava sezonske i akutne alergije
  • ima moćno protuupalno i antibakterijsko djelovanje
  • jača imunološki sustav i kontrolira reakcije imunološkog sustava na alergene
  • ublažava simptome bolesti dišnog sustava, naročito astme.

Kurkumu je vrlo jednostavno uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Prah od kurkume možete dodati u gotovo sva jela, uključujući smoothieje, pahuljice, juhe, variva ili salate. Donosimo vam nekoliko recepata koja će vam omogućiti da kurkumu što lakše uvedete u svakodnevnu prehranu.

Mlijeko od kurkume

Vrlo često se koristi za ublažavanje simptoma alergije, naročito nadraženosti na području grla. Mlijeko pijte u jutarnjim ili večernjim satima.

Recept za mlijeko od kurkume potražite ovdje.

Sok od kurkume i meda

Med također ima moćno antibakterijsko i protuupalno svojstvo, a u kombinaciji s kurkumom su ta svojstva još izraženija. Sok od kurkume pijte po potrebi, odnosno kada osjetite pogoršanje alergijskih reakcija.

Recept za sok od kurkume potražite ovdje.

Čaj od kurkume, limuna i meda

Ovaj čaj je jako dobar za ublažavanje sezonskih alergija, poboljšanje rada dišnog sustava i ublažavanje simptoma upale sinusa.

Recept za čaj od kurkume, limuna i meda potražite ovdje.

Napitak od kurkume i maslinovog ulja

Ovaj napitak će ublažiti simptome sezonskih alergija, a također može pomoći u ublažavanju simptoma bolesti dišnog sustava, kao što je astma.

Recept za napitak od kurkume i maslinovog ulja potražite ovdje.

Mjere opreza

Za ublažavanje sezonskih alergija možete uzimati i suplemente kurkume. No, prije početka svakodnevnog uzimanja suplemenata se svakako posavjetujte s liječnikom.

Ako ste alergični na mlijeko i mliječne proizvode, za pripremu mlijeka od kurkume koristite zamjensko mlijeko (sojino, bademovo, rižino).

Kurkumu uvijek uzimajte s malo papra jer su istraživanja pokazala da papar potiče apsorpciju ljekovitih spojeva iz kurkume.

Ako planirate korištenje kurkume u svrhu ublažavanja alergija, posavjetujte se s liječnikom i nastavite uzimati propisanu terapiju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije