Noni - dar prirode s Tahitija

Noni - dar prirode s Tahitija

Noni - dar prirode s Tahitija
  • Objavljeno: Utorak, 13.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Morinda citrifolia, poznatija kako noni, je malo zimzeleno drvo iz porodice Rubiaceae, karakteristično za područje Pacifika, a ponajviše se povezuje s Tahitijem te je tako i dobila narodni naziv "tahićansko blago".

Ova biljka je karakteristična po tome što je svaki njezin dio ljekovit i ima različite korisne učinke. Tako se listovi koriste za kašalj, mučninu i ublažavanje bolova, sjemenke imaju laksativno i protuuplano djelovanje, a plod nonija je najvažniji dio ove biljke budući da ispušta visoko kvalitetni sok koji djeluje na mnoštvo različitih tegoba, a u zadnje vrijeme je dostupan i na hrvatskom tržištu.

Noni sadrži više od 100 različitih djelotvornih sastojaka, od kojih najveću ulogu imaju prokseronin i prokseronaza koji u ljudskom tijelu omogućuju nastajanje kseronina - alkaloida koji sudjeluje u obnovi svih molekula u tjelesnim stanicama. Kseronin djeluje antialergijski, pospješuje izmjenu tvari, regulira Ph vrijednost organizma, poboljšava opće stanje organizma.. Upravo u tome što noni djeluje na samoj razini stanice se krije njegovo najveće bogatstvo i raznolikost djelovanja. Osim kseronina, važni sastojci nonija su i oligo- i polisaharidi koji djeluju kao prebiotici, steroli koji se koriste u borbi protiv lošeg kolesterola, skopolamin koji ima antivirusno djelovanje te se koristi i protiv mučnine, damnakantal koji sprječava diobu nekih tumorskih stanica, a u tijeku su istraživanja njegovog djelovanja na virus HIV-a.

Noni je dostupan u različitim oblicima, osim u obliku soka, možemo ga koristiti u obliku krema, tableta, obloga, čaja i tonika. Budući da je upotreba u obliku soka najrasprostranjenija, bazirat ćemo se na to. Na našem tržištu dostupan je originalni sok nonija, koji sadrži 89% voća noni, a preostalih 11% čini grožđe i borovnica koji su dodani radi poboljšanja okusa. Naime, noni ima niz prednosti i samo jedan nedostatak - okus. Prilično je gorak i neugodan te ne odgovara većini ljudi koji su ga probali. Već je i sam miris noni soka izazivao negativne reakcije kod ljudi, zato ga malo tko može konzumirati bez ovih sitnih dodataka. Važno je i napomenuti da se u noni ne dodaju nikakvi šećeri ni konzervansi.

Od aktivnih tvari koje sadrži najznačajniji su već spomenuti prokseronin, prokseronaza, skopolamin, damnakantal, a osim njih i različiti vitamini (A, B, C, E), aminokiseline (alanin - bitan za metabolizam šećera i masnih kiselina, pokazuje pozitvno djelovanje na jetru, cistein - pomaže kod anemije, lizin - važan kod formiranja kostiju, sudjeluje u prozvodnji antitijela, prolin - sudjeluje u antikancerogenom djelovanju, valin - esencijalna aminokiselina čiji nedostatak dovodi do brojnih poremećaja metabolizma), antrakinoni (potiče probavu, djeluje protiv infekcija) , željezo ( važno za opskrbu tijela kisikom), mineralne soli, proteini, enzimi.

Ovaj sok općenito djeluje na zdravlje te ga se primarno preporučuje piti preventivno. Noni našem tijelu pruža mnoštvo nutrijenata koji su potrebni za održavanje zdravlja. Budući da noni djeluje na razini stanice, sudjeluje u sprječavanju razvoja većine bolesti. Mnoge bolesti koje zahvaćaju modernog čovjeka počinju od same stanice, jedna po jedna gubi svoju funkciju što se prenosi na tkiva, organe, a zatim i na čitavo tijelo. Taj krajnji stadij često je teško izlječiv ili se uopće ne može izlječiti!

Ukoliko želite koristiti noni kao pomoć u liječenju nekih određenih bolesti, najjednostavija metoda se dijeli na polagano i brzo ispijanje nonija. Polagano ispijanje nonija se primjenjuje kod akutnih stanja, kronične i akutne boli, teških bolesti, stanja kada je teško gutati te prilikom odvikavanja od nikotina. Noni ćemo piti polako tako uzmemo jednu šalicu soka, a sok pijemo u malim gutljajima. Prije nego što progutamo, sok ćemo par sekundi promućkati u ustima, a i između svakog novog gutljaja je potrebno raditi male pauze.

Noni ćemo naglo popiti tako da cijelu količinu soka popijemo u jednom ili dva velika gutljaja bez pauze, a tom načinu pribjegavamo kod manjih ozljeda, kad naglo želimo povećati energiju, za razbuđivanje te kod raznih trauma.

Kronične tegobe s kojima se stalno nosimo, poput alergija, astme, depresije, boli, bolesti srca, PMS-a, povišenog kolesterola, bronhitisa, lupusa, artritisa, uspješno se liječe nonijem. Evo kako provesti liječenje: tokom prva tri dana preporuča se količina od 1,8 dcl soka dnevno raspoređena na tri puta po 0,6 dcl. Uzima se na prazan želudac ujutro, popodne i prije spavanja. Zatim se doza smanjuje na 0,9 dcl - tri puta po 0,3 dcl. Nakod određenog perioda, trebalo bi doći do poboljšavanja zdravstvenog stanja te se tada terapija prekida na par dana. Nakon pauze, nastavlja se s uzimanjem 0,9 dcl nonija dnevno kao daljnja zaštita od bolesti. Naravno da uz noni ne smijete zaboraviti liječnika i konvencionalne metode liječenja.

Na kraju svega, mogu samo reći da je dokazano djelotvorno djelovanje nonija na organizam te da ona stara "bolje sprječiti nego liječiti", u ovom slučaju stvarno funkcionira!

Vitashop

Najnovije

Najčitanije