Kako je nastala kozmetika?

Kako je nastala kozmetika?

Kako je nastala kozmetika?
  • Objavljeno: Nedjelja, 14.06.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Biokozmetika se upotrebljava oko 2000 godina. Biljke su, oduvijek, imale baznu ulogu u ljudskoj povijesti.

Medicina i kozmetologija su se istovremeno, razvijale. Razumljivo, na posebne načine. Ako su u prošlom, industrijskom stoljeću, osnove biljne kozmetike bile poremećene upotrebom sintetičkih mirisa, naftnih derivata ili stabilizatora kemijskih emulzija, ne smije se zaboraviti da je ranije kozmetika, uglavnom posjedovala biljne odlike i porijeklo. Ponekada 100% biljna, dokazi o njenoj efikasnosti postoje već 2000 godina.

Najprije se rascvjetavala u Egiptu, te ni jedna stara civilizacija nije dala brojnije detalje, o kozmetičkoj njezi. Egipćanke su 3000 godina prije nove ere, poznavale gotovo sve načine pravljenja mirisa i zaštitnih ulja. Obavezno su nanosile, nekoliko puta dnevno nakon svakog kupanja, ekstrakte palme, masline, oraha, pomiješanih s aromatičnim travama. Tako su se čuvale od UV zraka, starenja i dehidratacije. Porijeklo riječi "kozmetika" ima korijene u starogrčkom jeziku. Kozmetikos se prevodi kao "moguć naizgled" i kosmos/svemir/. U antičkoj Grčkoj se cijenio estetizam, a higijeni tijela se posvećivala velika i detaljna briga, često pretvarana u kult.

Hippocrat je u svojim zabilješkama "Bolesti i žene" preporučivao upotrebu ružinog ulja i ljiljana, za otklanjanje bora. U periodu uspona Rimskog carstva, žene su imale očuvanu i svjetlucavu kožu lica. Tijelo su pudrale amidonom od riže, dok su obraze uljepšavale karminom. Kožu su čuvale i katoplazmama, na bazi luka ili meda. Svakodnevno su nanosile na lice sok od grožđa ili se u njemu kupale, pošto se i tada poznavala njegova efikasnost u borbi sa vremenom.

Srednjovjekovne ljepotice su umjele dugo očuvati poželjan izgled, zahvaljujući drevnim receptima: argilskim maskama, isto kao i svakodnevnim nanošenjem svog voća i povrća, posebno krastavaca i jagoda. Žvakale su peršin i trave, radi stvaranja ugodnog zadaha. U 19 stoljeću je, najzad, otkrivena uzajamna zavisnost čistoće i zdravlja. Više se, svakodnevno kupanje u kadi, nije smatralo buržujskim hirom.

Prestalo se sa kritikama upućenim ženama koje su se redovito šminkale, a prakticiranje sporta je postalo, sastavni dio svakidašnjice. Neutralna kozmetička sredstva su se umnožavala. U tom periodu je i invertirana "cold cream". Danas bioljepota predlaže 18 osnovnih proizvoda za njegu lica i tijela. Tri se izdvajaju jer su najbolje obrađeni i istraženi.

Najprije odmarajuća emulzija protiv godina, posvećena suhoj i osjetljivoj kozi. Uljni ekstrakti od šljive, breskve i trešnje čine dermu nježnom i zaustavljaju rano starenje kože, često izložene nevremenu, vjetru ili suncu.

Osvježavajući dezodorans ne posjeduje aluminijske soli, niti alkohol. Ostvaren je miješanjem baznih ulja svježih sastojaka, koja im daju ugodna, mirisna svojstva, testirana na svakoj vrsti kože.

Hranljiva krema za ruke, napravljena od bademovog ulja, hidratira bez masnog efekta. Također, čini kožu nježnom i štiti ugrožene dijelove, često suhe i neprivlačne nokte, ali i dlan.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije