Prirodni lijekovi u borbi protiv celulita

Prirodni lijekovi u borbi protiv celulita

Prirodni lijekovi u borbi protiv celulita
  • Objavljeno: Nedjelja, 25.04.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Za desetke milijuna žena u gotovo svakoj zemlji na svijetu u ovo doba godine problem broj jedan je celulit. Dijete za mršavljenje koje obećavaju oslobođenje od celulita ne funkcioniraju. Kvržice koji čine kožu poput narančine kore zapravo nisu ispunjene masnoćom. One se pune vode. Pronalaženje učinkovitih prirodnih lijekova za narančinu koru zahtijeva razumijevanje strukture ženskih masnih stanica.

Zašto je celulit ženin najveći neprijatelj?

Ako bi društvenim normama bilo dopušteno štipanje ljudi, brzo bi primijetili veliku razliku između reakcija kože kod muškaraca i kod žena. Ukoliko uštipnete muškarca, koža se vrati brzo. Ukoliko uštipnete ženu, koža se vraća puno sporije.

Razlog za ovo je razlika u prirodi masti koja leži neposredno ispod površine. Zdrava koža u muškaraca i žena uvijek ima malo masti u slojevima ispod. Malo masnoće je korisno jer sprječava bore i strije.

Osobitost potkožne masnoće kod žena je u tome što komore koje sadrže masnoće stoje uspravno.

Razlog što žene imaju opasnost od celulita ima veze s porodom. Nekoliko tjedana prije poroda, tijelo trudnice generira velike količine hormona zvanog relaksin.

Kao što mu ime sugerira, ovaj hormon uzrokuje opuštanje vezivnog tkiva po cijelom tijelu, tako da se vrat maternice može rastegnuti za rođenje djeteta. Masne stanice ne uzrokuju celulit. Stvarni uzrok celulita je nakupljanje tekućine unutar masnih stanica.

Prirodna borba protiv celulita

Ayurvedska biljka gotu kola, također poznata kao Centella asiatica, sadrži aktivni sastojak koji se zove forskolin i pomaže razbiti glikozaminoglikane. Kada je masnim stanicama dopušteno ispuštanje tekućine, one nestaju.

Određeni istraživači tvrde da hrana poput jaja, soje i špinata može ojačati stjenke stanica i smanjiti boranje kože koje uzrokuje celulit.

Fitoestrogeni soje pomažu spriječiti oslobađanje enzima kolagenaze koji dovodi do boranja na površini kože.

Mršavljenje

Postoji dobar znanstveni dokaz da gubitak težine smanjuje celulit. Začudo, lakša prehrana dovodi do većih kozmetičkih poboljšanja.

U studiji na Sveučilištu u Pittsburghu, žene su smanjile unos kalorija dovoljno da skinu 15 kilograma u 12 tjedana bez vježbanja. Većina masnoća izgubljenih u bedrima se nalazila između mišića, a ne pod kožom i bilo je malo promjena u količini celulita. Gubitak 5 kg u mjesec dana učinio je vrlo malo za oslobađanje od celulita.

Ali studija na Sveučilištu Maryland je utvrdila da vježbanjem i smanjenjem kalorija, gube više ili manje jednak postotak masti između mišića i ispod kože bedara. Žene na Sveučilištu Maryland smanjile su unos kalorija za 250-300 kalorija dnevno, a vježbale su onoliko koliko je bilo dovoljno da izgube oko 7 kg u 6 mjeseci. Taj se pristup pokazao puno uspješnijim. Gubitak 1-1,5 kg mjesečno rezultirao je znatnim gubitkom celulita.

Ne postoji način da izgubite masti na bedrima bez gubljenja težine u cijelom tijelu. Isti istraživači na University of Pittsburgh School of Medicine utvrdili su da je nakupljanje masnog tkiva u bedrima usko vezano uz neosjetljivost na inzulin. Potrebno je izraditi veću osjetljivost mišića na djelovanje inzulina, a jedini način za to je vježba. Zato je dijeta bez vježbanja potpuni gubitak vremena.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije