Što trebate znati prije nego što prestanete koristiti šampon?

Što trebate znati prije nego što prestanete koristiti šampon?

Što trebate znati prije nego što prestanete koristiti šampon?
  • Objavljeno: Četvrtak, 10.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Diljem svijeta sve veći broj ljudi pokušava održavati tjelesnu higijenu na potpuno prirodan način. Tako su se neki odlučili u potpunosti prestati koristiti šampon. Ako i sami to želite isprobati, trebate imati nekoliko stvari na umu.

Na početku će biti odvratno

Ako vaša kosa postane masna već idući dan nakon pranja, onda se trebate pripremiti na to da će biti masna nekoliko tjedana nakon što prestanete koristiti šampon. Kosa počinje oslobađati previše ulja kada se navikne na šampon. Kako će vraćati svoju ravnotežu, tako ćete primijetiti smanjenje oslobađanja ulja. Vrijeme, koje je za to potrebno, ovisi isključivo o vrsti kose. Ako je kosa oštećena, trebat će dulje. Ako je kosa jako gusta, trebat će oko 2 tjedna. Za obojanu kosu, bila ona zdrava ili oštećena, će trebati oko mjesec dana.

Jako tanka kosa možda nikada neće povratiti svoju ravnotežu

Za osobe s jako tankom kosom, nakupljanje suvišnog ulja znači da će kosa izgledati kao da ste ju uvijek češljali samim uljem. Kako tanka kosa nije porozna kao deblja kosa, ulje će uvijek biti na tjemenu, a korijen će se jako teško vratiti u ravnotežu. Kosa može izgledati masno mjesecima pa ćete možda koristiti prirodne šampone. Pomiješajte 1 žlicu sode bikarbone i 1 šalicu vode, i smjesu utrljajte u tjeme.

Moći ćete prestati koristiti druge proizvode

Vjerojatno ćete moći prestati koristiti proizvode za stiliziranje. Njih ste trebali koristiti jer je vaša kosa izgubila svoju sposobnost da izgleda dobro bez ikakvih preparata. Kada prestanete koristiti šampon, nećete trebati koristiti proizvode za suhu, rijetku ili zapetljanu kosu. Jedino će vam trebati proizvod koji će istaknuti lijep izgled kose.

Češljanje potiče proizvodnju ulja

Ako ste primijetili da je tjeme masno a vrhovi suhi, uzmite češalj i češljajte kosu od tjemena prema vrhovima. Na taj način ćete potaknuti proizvodnju ulja i rasporedit ćete ga duž cijele kose. Vrhovi više neće biti suhi i neće izgledati oštećeno.

Možda nećete ugodno mirisati

Kada uzimate šampone, važno vam je kakvog su mirisa. Prestanak korištenja šampona neće uzrokovati to da kosa ne miriši lijepo, odnosno da smrdi, već će imati svoj prirodni miris, koji je karakterističan samo vama. Ako vam to teško pada, probajte koristiti omiljena eterična ulja. Njih pomiješajte s malo vode, nanesite na kosu i isperite. Miris neće trajati tako dugo kao miris šampona.

Koristite zaštitnu kapu tijekom tuširanja

Jednom kada se kosa oporavi, sigurno će vam se sviđati to kako izgleda. Kada ne perete kosu, već se samo tuširate, koristite zaštitnu kapicu. Između dva pranja napravite barem jedan dan razmaka.

Možete koristiti i prirodne šampone

Na tržištu su dostupni šamponi od potpuno prirodnih sastojaka. Ako želite i dalje koristiti neka sredstva, ali niste se spremni odreći šampona, počnite koristiti prirodne šampone koji ne sadrže štetne kemijske spojeve i koji će također pomoći kosi da bude zdrava i lijepa.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije