Zašto vaša vaga griješi?

Zašto vaša vaga griješi?

Zašto vaša vaga griješi?
  • Objavljeno: Nedjelja, 13.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vaga je za vas prilično važan alat ako ste na dijeti, te je vrlo teško pratiti mršavljenje i korigirati određene parametre dijete i treninga bez poznavanja vlastite tjelesne kilaže. Dijeta funkcionira po principu redukcije unosa kalorija, pa je potrebno smanjiti unos kalorija u tolikoj mjeri da tijelo bude prisiljeno sagorijevati masne naslage kako bi stvaralo energiju.

Uz pomoć treninga možemo trošiti više kalorija kako bi time dijeta, pa i samo mršavljenje u konačnici bilo lakše i brže. Ako se tjelesna kilaža nimalo ne smanjuje, to znači da je unos kalorija i dalje prevelik. Upravo je zato važno povremeno provjeriti stanje vaganjem kako bi znali što nam je činiti- ako vaga stalno pokazuje istu tjelesnu kilažu potrebno je dodatno smanjiti unos kalorija i/ili vježbati više; ako vidimo da se tjelesna kilaža smanjuje, znači da smo na dobrom putu i da trenutno postižemo željeni učinak.

smršavite uz ovih 5 napitaka!

Međutim, vaša vaga ponekad "griješi". Vaša tjelesna kilaža je točna, ali vas vaganje ponekad može navesti na krivi zaključak. Evo kako i kada vaga može

Zadržavanje tjelesne tekućine

Vrlo često se događa, poglavito kod žena, da tijelo zadržava veću količinu tjelesne tekućine za vrijeme dijete pa je mršavljenje prikriveno. Iako vaga stalno pokazuje isto, masne naslage se smanjuju, ali zbog zadržavanja vode u tijelu vi to ne možete utvrditi vaganjem. U tom slučaju valja imati strpljenja; provjerite radite li sve kao treba i pričekajte koji tjedan da se dogodi tzv. "woosh" efekt, kada tijelo napokon naglo smanji količinu vode koju zadržava. Kod žena, menstrualni ciklus uvelike može utjecati na oscilacije u tjelesnoj kilaži, stoga
to uvijek valja imati na umu.

Mišićni prirast

Mnogi uz dijetu redovito rade vježbe snage, stoga može doći do istovremenog gubitka masnih naslaga, ali i prirasta mišićne mase. To se uglavnom događa samo početnicima. U tom slučaju isto tako tjelesna kilaža može biti stalno ista ili izgleda kako je mršavljenje jako sporo, ali zapravo sve ide po planu. Ako ste istovremeno započeli s dijetom i vježbanjem u teretani, nemojte zaboraviti kako u tom slučaju vaša vaga može biti u "krivu".

Saznajte kako koristiti med i cimet za mršavljenje!

Nasumično vaganje

Mogi se važu prečesto kada su na dijeti, i to najčešće u nasumično vrijeme ne imajući na umu kako mnogi drugi faktori utječu na oscilacije u tjelesnoj kilaži koje nisu povezane s mišićnim ili masnim tkivom. Zbog hrane i tekućine dnevne oscilacije mogu biti i do nekoliko kilograma, stoga ne možete dobro pratiti vašu dijetu ako se važete u bilo koje vrijeme.

Kada se vagati?

Kako bi mjerenje tjelesne kilaže bilo što preciznije, što će vam omogućiti bolji uvid u vašu dijetu i mršavljenje, važno je dobro tempirati vaganje. Vaganje bi se uvijek trebalo raditi u isto vrijeme i u istim (sličnim) uvjetima, jer na oscilacije u kilaži mogu utjecati razni sporedni faktori. Primjerice, vaganje ujutro natašte odmah nakon ustajanja dobro je vrijeme u koje svaki put možete provjeriti svoju kilažu i tako možete bolje pratiti kako napreduje mršavljenje. Također, nemojte se prečesto vagati jer rezultati ne dolaze preko noći, pa stalno provjeravanje na vagi može biti prilično loše za motivaciju koja vam je svakako potrebna.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije