Ovo cjepivo je najefikasnije protiv delta-soja

Ovo cjepivo je najefikasnije protiv delta-soja

Ovo cjepivo je najefikasnije protiv delta-soja
  • Objavljeno: Četvrtak, 02.09.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Korona virus

U posljednje vrijeme cijeli svijet bilježi porast broja zaraženih od koronavirusa. To se djelomično pripisuje delta-soju, za kojeg se procjenjuje da je 60% više prenosiv od alfa varijante. Osim toga, u područjima gdje je niska stopa cijepljenja, veća je vjerojatnost porasta broja zaraženih delta-sojem.

Kako djeluje cjepivo protiv koronavirusa?

O cjepivima smo već čuli dosta toga. Virus korone se ulaskom u organizam veže za stanice pomoću proteina koji se nalazi na njegovoj površini (protein šiljka) i tako uzrokuje infekciju. Uloga cjepiva u organizmu je da potakne stvaranje antitijela i T stanica koji blokiraju ulaz samog virusa u stanice domaćina.

Kada organizam cijepljene osobe dođe u kontakt s virusom SARS-CoV-2, imunološki sustav prepozna virus i spreman je za obranu od bolesti.

Djelovanje cjepiva na delta-soj

Cjepiva nude različite domete zaštite, a stručnjaci sada istražuju kako cjepivo djeluje na zaštitu od delta-soja koronavirusa, vrlo zarazne varijante koja je prvi put identificirana u Indiji u prosincu prošle godine.

Kao i prethodne varijante, delta-soj se proširio na mnoge zemlje diljem svijeta, osobito na Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje je još uvijek 99% slučajeva zaraženo delta-sojem, a dominantna je varijanta i u Americi, gdje čini više od 98% svih novih infekcija u zemlji.

Dr. Rochelle Walensky, ravnateljica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u, izjavila je da odobrena cjepiva protiv koronavirusa sprječavaju teške simptome, hospitalizaciju i smrt od delta-soja.

Sigurnost i djelotvornost sadašnjih cjepiva je jasna. Sva odobrena cjepiva djeluju na sprječavanje širenja bolesti. Iako su u rijetkim situacijama zabilježene neke nuspojave, cjepiva su sigurna, a nuspojave se mogu jednostavno liječiti.

Koje cjepivo najefikasnije djeluje na delta-soj?

Dokazano je da su sva cjepiva u različitom stupnju učinkovita protiv izvornog soja koronavirusa, SARS-CoV-2, koji uzrokuje COVID-19. Međutim, otkad se pojavio delta-soj, znanstvenici pokušavaju ustanoviti jesu li ta cjepiva jednako učinkovita protiv nje.

Američki podaci ukazuju na stope učinkovitosti od približno 67% za cjepivo Johnson&Johnson, 66%-95% za cjepivo Moderna i 42%-96% za cjepivo Pfizer-BioNTech, a za cjepivo AstraZeneca 60%.

Britanske studije navode da je djelotvornost Pfizer-BioNTech 88%, a AstraZenece 60%, dok Kanadske studije tvrde da je Pfizer-BioNTech djelotvoran 87%, a Moderna 72% (nakon jedne doze).

Iako cjepiva nude različite domete zaštite, stručnjaci kažu da je cijepljenje ključno i da se zbog velikog broja zaraženih teže prati situacija pa brojke variraju ovisno o timovima i područjima ispitivanja.

Bez obzira na postotke, stručnjaci naglašavaju da su cjepiva visoko zaštitna čak i ako nisu 100% učinkovita.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije